(advertentie)

hofleverancier2KAMPEN - Zijne Majesteit de Koning heeft besloten het predicaat 'Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier' toe te kennen aan R. van der Weerd Landbouwmachines B.V. Het bedrijf viert dit weekend zijn 125-jarig bestaan. Burgemeester Koelewijn maakt op vrijdag 21 november tijdens het jubileumfeest de toekenning van het predicaat officieel bekend en maakte er tevens deze foto van.

Klompenmakerij annex kruidenierszaak

Ruth van der Weerd startte zijn bedrijf, een klompenmakerij annex kruidenierszaak op de hoek van de Greenteweg en de Sint Nicolaasdijk te Kampen op 24 november 1889. In 1911 kocht de jonge ondernemer een pand aan de Dorpstraat. Nadat in 1919 dit pand geheel was uitgebrand, moest Van der Weerd overnieuw beginnen. In het herrezen pand stootte hij het kruideniersgedeelte af. In 1928 kocht hij in Duitsland elektrische klompenmachines en werd zo vermoedelijk de eerste elektrische klompenmaker in Nederland.

Uitbreiding assortiment

Fendt 308 - J vd SteegeIn de periode tot 1949 werden verschillende landbouwbenodigdheden aan het assortiment toegevoegd en zo werd, inmiddels samen met zoon Jan Willem in de gelederen, de basis gelegd voor het huidige karakter van het bedrijf. In 1949 braken er moeilijke tijden aan. Door de heersende armoede bracht het schroot van de klompenmachines meer op dan de klompen zelf. De nadruk van het assortiment kwam allengs te liggen op de landbouwbenodigdheden. Kleinzoon Ruth jr. had inmiddels ook zijn opwachting gemaakt in het bedrijf. Het pand aan de Sint Nicolaasdijk werd in 1964 aangekocht. Ook werd de landbouwsmederij 'Sneeloper' in de Kerkstraat overgenomen.

Vierde generatie

Tegenwoordig bevindt het bedrijf zich aan de Reigerweg 18 te Kampen en wordt het familiebedrijf gerund door alweer de vierde generatie: J.W. van der Weerd, zoon van Ruth van der Weerd jr. en J.W. van der Weerd, zoon van Evert Aart Hendrik van der Weerd.

Onderscheidend in de markt

R. van der Weerd Landbouwmachines B.V. onderscheidt zich in de markt door een totaalpakket voor de veehouderij te leveren. Van klompen/ laarzen tot geavanceerde tractoren tot het inrichting van complete melkveestallen. Daarnaast zijn zij exclusief dealer van het Duitse tractormerk "Fendt" en mede-importeur van het Engelse melkmachine merk Fullwood.

Predicaat 'Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier'

Het predicaat 'Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier' is een Koninklijke onderscheiding voor kleine en middelgrote bedrijven, die niet noodzakelijkerwijs aan het Hof hoeven te leveren. Het gaat om bedrijven van ten minste honderd jaar oud met een zeer goede reputatie in de regio. Zij onderscheiden zich door kwaliteit, soliditeit en continuïteit. Het predicaat geeft het recht tot het voeren van het Koninklijk Wapen met de toevoeging 'Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier'.

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment