(advertentie)

De titel van de column, normaal gesproken schrijf je dit als één woord maar zoals het er nu staat heeft het ook wel wat, het is zelfs duidelijker. Het wekt je verbazing, het roept dingen en beelden bij je op waarvan je zegt jeminéé, dat had ik bepaald niet verwacht of dat was nou het laatste wat ik van hem of haar gedacht of verwacht had. Kortom wat Simon betreft schrijven we het als twee woorden.

Het woord verbazing betekent ‘in grote verwondering’ brengen, en dat is niet niks dat is voor een mens één van de meest ‘ultieme emoties’. Dat zoiets bestaat of bestond, jonge nog aan toe hoe kan dat nu, het zal toch niet waar zijn ik hoorde het van laatst nog iemand zeggen. En nu blijkt het tot mijn stomme verbazing ook nog waar te zijn ook terwijl ik eerst dacht dit bestaat niet. Dit is onmogelijk!

U ziet het bij het woordje verbazing zijn er ‘superlatieven’ te over, en kan de emotie groot zijn in allerlei opzichten. Je mond kan er zelfs zomaar van open vallen en je kunt je ogen niet geloven!

Wat verbazing al niet met het schepsel mens kan doen al dan niet geschapen of middels evolutie geworden is.

Simon verzucht wie zal het weten en wie zal het met zekerheid kunnen zeggen, en zo’n verzuchting ontstaat meestal als er weer ééns een folder bij mij in de brievenbus valt waar men mij uit wil leggen hoe het nu eigenlijk werkelijk zit!

En deze week heette deze folder ‘Evolutie of Schepping’ wat geloof jij ?

Op de voorkant van de folder staat belangrijk- levensbelang, verder een stuk rots en voor zover ik het kan zien een sprinkhaan of een kever op een tak en een groot vraagteken, wat geloof jij? En dan bladerend door de folder gaat men in op hoe onze gedachten bepalen wat we( willen) zien en wie God is en welke soorten wetenschap er zoal zijn. Simon vraagt zich af waarom men eigenlijk zo in de weer komt tegen de zogeheten ‘evolutie’ theorie of wetenschap of hoe je deze ‘verbazingwekkende ‘gedachten’ gangen ook zou willen betitelen of welk predicaat je er aan toe wilt dichten! Is het geloof in een God middels een Godsdienst immers niet evenzeer ‘Verbazingwekkend’!? Wij hedendaagse mensen die nu op deze aardbol rond wandelen en als menselijk en levend wezen geboren worden en ooit weer sterven net als al onze levende soortgenoten en andere vormen van leven, al zou het alleen maar zijn omdat ze ademen en ook deze planeet/aardbol bevolken. Zelfs planten en bomen ademen, al gebruiken ze daar een andere techniek voor.

Alles om ons heen is ‘Verbazingwekkend’ immers als we het maar willen zien en ook als zodanig ‘beleven’! Als we de rede( lees verstand) maar een eerlijke kans geven en ons niet allerlei conclusies op laten dringen door wie en wat dan ook.

De conclusie van het vlugschrift in mijn brievenbus is een voor de hand liggende, dat wisten we met zijn allen eigenlijk al wel. Technisch is er niets bewijsbaar noch kwa schepping ,noch kwa evolutie en geschiedschrijving gebeurt altijd met een bepaalde inkleuring! Wij krijgen het aangereikt, op wat voor wijze dan ook bij overlevering en niet meer dan dat, wat voor de één een ‘absolute waarheid’ is, zal voor de ander weer iets anders inhouden of betekenen! Wij mensen claimen zelfs “Een Eeuwig Leven” en zijn bereid en in staat om daar alles voor uit de kast te halen en zelfs vlugschriften en folders voor te versturen en te verspreiden en ook dat is op zijn minst.............‘Verbazing wekkend’!

© Simon Schrijver