(advertentie)

Het is een mooie morgen, de zon schijnt het zou zomaar een dag kunnen worden die je zou kunnen aanmerken als een voorbode van de lente. Dat nieuwe jaargetijde wat er aan gaat komen waar je als mens in dit land zo reikhalzend naar uit kunt zien, waar je in gedachten de groene weilanden met daarin de madeliefjes en de pinksterbloemen weer ziet bloeien.

In mijn hoofd in mijn gedachten kan ik het een plek geven, voor de zoveelste keer weer lente, een nieuw begin om mijn boerendorp heen zal het weer een uitbundig voorjaarsevenement worden zoals ik dat al heel veel jaren heb mogen meemaken.

Weet je het is goed als je zo met je gevoel en uitkijken en er mee kunt omgaan. Iets heel normaals wat je blij maakt ondanks, dat je het al heel vaak hebt meegemaakt. Maar helaas lukt het me niet want er zijn teveel andere dingen en zaken die mijn gedachten belasten en andere, noem het negatieve zaken die mijn denken in beslag nemen. De werkelijkheid van dit moment neemt mij mee terug in de tijd op een andere manier, ik moet denken aan het moment dat ik het levenslicht mocht zien ergens in 1944.

Bij overlevering weet ik dat dit aan het einde van de Tweede Wereldoorlog is geweest. Een allesvernietigende episode in het bestaan van de mensheid waaronder veel mensen hebben geleden, of nog erger zijn uitgeroeid en vernietigd. Vooral bepaalde groepen en rassen hadden het zwaar te verduren. Later toen ik opgroeide las ik er over en kon het niet bevatten, dat mensen in staat waren geweest elkaar letterlijk te vermoorden en in ovens te verbranden, en dan heb ik het uiteraard over de Joden. Zij waren in de ogen van de antisemieten de oorzaak van al het leed wat ons toen overkwam en in het verleden was overkomen.

Zo begint het allemaal blijkbaar, in de hoofden van mensen, daar kan van alles gebeuren om allerlei verschillende redenen. Wel eens gehoord van een waanidee of krankzinnigheid? Of van mannetjesmakerij of afgunst of jaloezie of iemand dood wensen?

Op het moment van schrijven heerst er ‘Allerwege Chaos’, landen zijn met elkaar in oorlog, voorbeeld het Midden Oosten op dit moment waar Turken, Koerden, Russen en Syriërs elkaar in sommige gevallen letterlijk de hersens in slaan. Of zo u wilt bevechten op leven en dood. Miljoenen mensen op de vlucht zijn, een Europese Unie en een NAVO, op de een of andere wijze betrokken zijn of dreigen te geraken, en donkere wolken zich samen pakken boven ditzelfde Midden Oosten. Dit alles als onderdeel van een Bijbelse profetie, of een wereldbrand die dan de naam derde wereldoorlog zal gaan krijgen? Het is een rare tijd en dat is het!

Simon Schrijver