(advertentie)

oorlogsmonument2KAMPEN - Stichting Kamper Struikelstenen (SKS) heeft donderdagmiddag een geactualiseerde lijst van Kamper oorlogsslachtoffers gepresenteerd. De lijst is samengesteld door het bestuur van de Stichting Kamper Struikelstenen.

Diepgaand onderzoek werd gedaan door o.a. Laurens Hooisma en Jaap van Gelderen.

15 namen toegevoegd
Aan de lijst zijn 15 namen toegevoegd die op de vorige, door J.B. Keuter samengestelde lijst ontbraken. Volgens SKS-voorzitter Pieter Treep zal de lijst nooit afgerond worden. "Altijd blijft de mogelijkheid bestaan dat er nieuwe namen aan toegevoegd moeten worden." De huidige lijst telt 119 namen.

Geen diskwalificatie van werk Keuter
Volgens Jaap van Gelderen is de lijst geen diskwalificatie van het werk van Keuter. "Keuter heeft uiterst belangrijk werk verricht voor de inventarisatie van de namen van de oorlogsslachtoffers", aldus Van Gelderen.

Criteria
Voor iedereen, die op deze lijst van oorlogsslachtoffers staat, geldt dat gekeken is naar de volgende drie criteria:

synagoge monument21. Het oorzaak criterium: Betrokkene is omgekomen tijdens de oorlog als gevolg van oorlogshandelingen.
2. Het datum criterium: Betrokkene is tijdens de oorlog overleden tussen 1 september 1939 en 2 september 1945.
3. Het woonplaats criterium: Betrokkene stond ten tijde van overlijden of wegvoeren ingeschreven in de basisadministratie van Kampen of IJsselmuiden.

In de lijst van Keuter waren de 34 Joodse slachtoffers uit Kampen niet opgenomen. De reden daarvoor was dat men de mogelijkheid open wou laten dat ze nog terug zouden keren.

Herdenkingsdienst
In de herdenkingdienst die na afloop van de Dodenherdenking op 4 mei in de Bovenkerk wordt gehouden, worden alle 119 namen uit de lijst op een beeldscherm vertoond. In juli 1945 gebeurde dat ook in de Bovenkerk: toen werden er 55 namen genoemd. In 1982 zijn daar 8 namen aan toegevoegd.

Lijst downloaden
De nieuwe lijst kunt HIER downloaden.

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment