(advertentie)

elzas2KAMPEN - In Kampen en IJsselmuiden liggen thans vijftig Stolpersteine. De Stichting Kamper Struikelstenen (SKS) plaatste de afgelopen week vier stenen. Drie daarvan in IJsselmuiden voor Willem van Oostenbrugge, Albert Willem van Oostenbrugge en Klara Lakmaaker. Het gezin van Oostenbrugge verleende in de oorlog onderduik aan het joodse meisje Klara Lakmaaker. Dat gebeurde aan de Tuinstraat 204b, thans Lijnbaanstraat 4.

Na verraad op 1 juli 1944 werden zij opgepakt, de van Oostenbrugges gingen op transport naar kamp Amersfoort, en vandaar kwamen ze terecht in Neuengamme. Klara Lakmaaker ging via Westerbork naar Auschwitz. Allen kwamen om het leven.

Secretaris van de SKS maakte in zijn toespraak het vergelijk met vluchtelingen heden: durven we ze nog een schuilplaats te bieden, ook al brengt het ons, in tegenstelling tot de van Oostenbrugges, niet in levensgevaar. Vluchtelingen zijn er altijd geweest, vaak is er weerstand, maar gelukkig zijn er ook altijd mensen bereid om te helpen. Vader en zoon van Oostenbrugge hebben dat gedaan, het kostte hun het leven, vandaar deze struikelstenen. De stenen werden geplaatst op initiatief van Johan de Munnik. Bij de fam. de Munnik zaten in de oorlogsjaren de moeder en het zusje van Klara Lakmaaker odergedoken. Zij overleefden de oorlog. De zwager van Klara, Joseph Bloemist, was in IJsselmuiden aanwezig om de Stolperstein voor Klara Lakmaaker te plaatsen. De stenen voor de van Oostenbrugges werden geplaatst door nabestaanden van de familie.

In Kampen, Willem de Zwijgerstraat 25, werd op vrijdag de vijftigste Stolperstein geplaatst. Waarschijnlijk de laatste die er in Kampen zal gaan komen. Voorzitter Pieter Treep opende de bijeenkomst en refereerde ook hier aan het huidige vluchtelingenprobleem. Toen, in die moeilijke jaren, bood het echtpaar van der Klip hun huis, en hun veilige omgeving aan. Struikelstenen bestuurslid, onderzoeker Laurens Hooisma gaf een beschrijving van het gebeuren. Het verraad wat er gepleegd was, en hoe Sientje door Kamper politie ambtenaren werd opgehaald. Uiteindelijk las hij de namen van alle onderduikers in Kampen, in totaal dertien personen, die door verraad om het leven kwamen. De Stolperstein voor Sientje Elzas ligt er symbolisch ook voor hen:

Saartje Dagloonder, 30 jaar: Kerkstraat 9-1 bij de zusters Dina Meister Hanekamp en Jans van den Berg – Hanekamp;
Klaartje Morpurgo, 12 jaar: Venedijk 3 bij de familie Post;
Clara Marianne Slager, 19 jaar: Venedijk 3 bij de familie Post;
Sophie Anne Dreesde, 42 jaar: Oudestraat 160 bij de familie Eshuis;
Emanuel Andriesse, 30 jaar: Oudestraat 160 bij de familie Eshuis;
Mozes Pach, 47 jaar: Vloeddijk 84 bij de familie Van Eekeren;
Maria Pach–Bromet, 42 jaar: Vloeddijk 84 bij de familie Van Eekeren;
Kitty Bromet, 17 jaar: Vloeddijk 84 bij de familie Van Eekeren;
Louis Bromet, 41 jaar: Vloeddijk 84 bij de familie Van Eekeren;
Kalman Gans, 65 jaar: Jan van Arkelstraat 90 bij de familie Urban;
Clothilde Isaäcson–Lievendag, 40 jaar: Apeldoornsestraat 7 bij de familie Bos;
Sigfried Isaäcson, 51 jaar: Apeldoornsestraat 7 bij de familie Bos.

Het plaatsen van de steen voor Sientje Elzas was een intitiatief van Gerdien Siedsma. Haar ouders wonen op het adres W. de Zwijgerstraat 25.

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment