Start Collegereeks Schilderkunst van de Gouden Eeuw

Kalender
Kunst en cultuur
Datum
25 september 2020

Beschrijving

Heda

KAMPEN - Op vrijdagochtend 25 september 2020 start de collegereeks Schilderkunst van de Gouden Eeuw in de Stadskazerne in Kampen. Kunsthistorica Sophie van Steenderen vertelt in vijf colleges over één van de boeiendste periodes uit de geschiedenis van de kunst: de Nederlandse 17e eeuw. 
 Niet voor niets staan er dagelijks lange rijen voor de ingang van het Rijksmuseum in Amsterdam. Van over de hele wereld komt men, jong en oud, om oog in oog te staan met de beroemdste schilderijen die Nederland heeft voortgebracht, waaronder De Nachtwacht van Rembrandt en Het Melkmeisje van Vermeer.

Maar waarom zijn deze en andere werken uit de Gouden Eeuw eigenlijk zo bijzonder?

In vijf lessen nemen we de Nederlandse schilderkunst uit de 17e eeuw onder de loep. Er wordt niet alleen aandacht besteed aan de kunstwerken zelf en aan hun makers, maar ook aan de tijd waarin de schilderijen zijn gemaakt. De maatschappelijke, religieuze, politieke en economische situatie van de 17e eeuw is namelijk onlosmakelijk verbonden met de kunst, haar waarde en betekenis. De verschillende genres in de schilderkunst zullen uitgebreid behandeld worden: historiestukken, portretten, genrestukken, landschappen en zeegezichten en stillevens. Met welk doel werden deze schilderijen gemaakt? Wie kochten de werken? Welke boodschap of moraal zit er in de schilderijen ‘verborgen’?

Kortom, leer uw klassiekers (nog beter) kennen!

Programma:

  • 25 september: Introductie en Stillevens
  • 9 oktober: Historiestukken
  • 16 oktober: Portretten
  • 23 oktober: Landschappen en zeegezichten
  • 30 oktober: Genrestukken

Docent: drs. Sophie van Steenderen

Tijd: Vrijdagochtend 10.30-12.30 uur

Locatie: Stadskazerne Kampen

Kosten: € 140 incl. digitale syllabus.
Leden van Bibliotheek Kampen betalen slechts € 125

Aanmelden: sophie@kunsthistorica.nl  of 06 19 20 22 29

www.kunsthistorica.nl