Wandel mee in de voetsporen van dokter Kolff

Kalender
Kunst en cultuur
Datum
10 november 2018

Beschrijving

Dr Kolff jongetje met de vis 1991

KAMPEN - Op zaterdag 10 november kunt u letterlijk in de voetsporen treden van dokter Kolff met de lancering van een nieuw, bijzonder wandelarrangement. Kampen & Beyond organiseert deze historische middag in samenwerking met de Willem Kolff Stichting, Stadsarchief Kampen, Woonzorgconcern IJsselheem en Kolff-biograaf Herman Broers. De ambitie is een nieuw publiek voor monumentenstad Kampen aan te boren. De uitvinding van de kunstnier door dokter Willem Kolff (1911-2009) tijdens de Tweede Wereldoorlog in het Stadsziekenhuis van Kampen is één van de spannendste episodes in de geschiedenis van de geneeskunde. Initiatiefnemer van het arrangement naast Kolff-biograaf Herman Broers, is Reinier de Wit van Kampen & Beyond. De Wit is trots op de samenwerking met alle genoemde partijen om dit Kolff-arrangement te kunnen aanbieden. ‘Het wordt hoog tijd dat Kampen de geschiedenis van Kolff en de kunstnier als haar eigen gaat omarmen. Aan deze uitvinding, uniek in de wereld, hebben tot op de dag van vandaag miljoenen mensen hun leven te danken. De locaties uit het verhaal zijn behouden en cultuurhistorisch boeiend, het archief van Kolff is zeker gesteld en we hebben een kenner in de stad. Door samen te werken met allen kunnen we een schitterend programma bieden.’ De Willem Kolff Stichting, Stadsarchief Kampen en woonzorgconcern IJsselheem zeiden als belangrijke partners direct ja. Op 10 november zijn de eerste wandelaars welkom.
75 jaar kunstnier
Aanleiding voor lancering van het arrangement is de 75ste verjaardag (1943) van de kunstnier van Kolff en de succesvolle verschijning van de nieuwe Kolff-biografie De man die miljoenen levens redde, dokter Willem Kolff 1911-2009 van Herman Broers. Het boek wordt op nationale schaal zeer goed ontvangen. Broers is de gids van de middag. Hij vertelt over de totstandkoming van zijn boek en blikt vooruit naar de aflevering van het geschiedenisprogramma Andere Tijden (NPO 2, 21.20 uur) van 8 december a.s., dat onlangs is opgenomen en gewijd zal zijn aan Kolff en zijn kunstnier in Kampen.

Het Kolff-arrangement bestaat uit drie onderdelen:
Deel 1: Kolff Collectie 13.30-14.00 uur

Start in de studiezaal van het Stadsarchief Kampen in de Stadskazerne. Na ontvangst met koffie en thee krijgt u een toelichting op de pas aan het archief overgedragen Kolff Collectie. Kolff-biograaf Broers toont hierbij een aantal bijzondere stukken uit dit archief dat door hem in vijftien jaar tijd in opdracht van de Willem Kolff Stichting werd verzameld. Kolff is de eerste ereburger in de geschiedenis van de stad Kampen dat in het archief een bijzondere plek inruimde voor dit bijzondere historische verhaal.
Deel 2: Kolff Wandeling 14.00-15.30 uur
Aansluitend wandelen we onder leiding van Broers van De Stadskazerne naar het voormalige Stadsziekenhuisgebouw. Onderweg bezoeken we verrassende locaties in en rond de Kamper binnenstad die een rol speelden in de geschiedenis van Kolff en zijn kunstnier en getuigen van de band die hij met de stad had. Broers zal onderweg anekdotes vertellen.
Deel 3: Bezoek Kolff Museumkamer 15.30-16.00 uur
In de Kolff Museumkamer op de eerste verdieping van locatie Myosotis van woonzorgconcern IJsselheem geeft Broers een toelichting op de werking van Kolffs kunstmatige nier aan de hand van de replica ervan die in de museumkamer staat opgesteld. Ook zal hij vertellen over de rol die Kolff speelde in de redding van dit voormalige stadsziekenhuisgebouw.

Programma zaterdag 10 november
Start: 13.30 uur, studiezaal Stadsarchief Kampen (inloop met koffie en thee vanaf 13.00 uur)

Aanmelding en kosten
Inschrijven voor dit arrangement kan bij Kampen & Beyond: https://www.kampenandbeyond.com/nl/voetsporen-dokter-kolff/
Deelnamekosten zijn 12,50 p.p. (dit is inclusief thee/koffie)
Meer over de Kolff-biografie:
https://www.uitgeverijbalans.nl/boeken/man-miljoenen-levens-redde/