Lot Onbekend'

Kalender
Kunst en cultuur
Datum
19 september 2019

Beschrijving

LOT COVER 3

KAMPEN - Vorig jaar kwam het boek 'De Zee, mijn leven' uit van Henk de Velde. Hij gaf hierover een interessante lezing in Bibliotheek Kampen welke goed werd bezocht. Dit jaar kwam er een totaal ander boek uit en wederom komt Henk de Velde een presentatie geven.

Reisboek

Het boek heet 'Lot Onbekend' en het is een fictief verhaal gebaseerd op werkelijkheid. Het verhaal begint in 1712 op een VOC schip en gaat vervolgens door de eeuwen heen naar de nabije toekomst.

Toch blijft het een reisboek. Een man trekt door harde gebieden als woestijnen of de Noordpool, ontmoetingen met geïsoleerd levende stammen, verwijzingen naar de droomtijd van de Aboriginals en citaten van filosofen Mooie beschrijvingen van de enkeling tegenover het natuurgeweld. Een zoektocht naar individuele waarden in een filosofisch gestemde roman die hier en daar iets weg heeft van een intellectueel testament.

Henk is een denker en legt uit hoe het boek tot stand kwam. Hij probeert zijn toehoorders mee te nemen naar de oorsprong van en waarden in het leven.

Passing through

Na de pauze laat hij een film zien over zijn reis naar Alaska vorig jaar. 'Deze ervaring, deze film, past zo goed bij het boek', zegt hij. 'Het is de confrontatie van de kleine mens met de natuur, de verte en de stilte.Geen verwachtingen, geen noodzaak tot overleg, geen concessies of compromissen.'

'En als ik over deze reis vertel vraagt men mij vaak over mensen. Maar de echte reden dat ik deze keer naar deze streek ging, was om de wereld aan me voorbij te laten gaan en geen beschrijving is de juiste. Er is geen schrijver, zelfs de besten niet, die woorden genoeg hebben voor de diepste emoties en vaak, als die er zijn, dan is het menselijke aspect het belangrijkste … emotie, gevoel, meningen en oordelen … nooit het landschap. De film Passing Through laat ons door het grootse landschap gaan.'

Laat je meevoeren door Henk de Velde ...

 Wanneer: Donderdag 19 september 2019

Start: 20.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur)

Einde: ca. 21.45 uur (inclusief pauze)

Kaarten

Bieb-leden: € 5

Niet-leden: € 7,50

Inclusief gratis pauzedrankje

Kaarten bestellen: Klik hier