Rondleidingen in Gotisch Huis tijdens Open Monumentendag

Kalender
Kunst en cultuur
Datum
14 september 2019

Beschrijving

12552850 172283449805156 392375567489463989 n

KAMPEN - Op zaterdag 14 september vindt de Open Monumentendag plaats. Het landelijke thema is ‘Plekken van Plezier’. In de gemeente Kampen zijn dit jaar 43 locaties geopend. De locaties zijn van 10.00 tot 17.00 uur gratis te bezoeken, tenzij anders vermeld in de brochure en op de website openmonumentendag.nl. De locaties zijn te herkennen aan de vlag of de poster van Open Monumentendag. Het unieke Gotisch Huis aan de Oudestraat 158 is ook open. Voor een rondleiding door het pand is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Belangstellenden kunnen hiervoor reserveren.

Gotisch Huis

Vanaf zaterdag 6 juli tot en met Open Monumentendag is het Gotisch Huis gedeeltelijk geopend als onderdeel van de Kamper Schattenroute. Het Gotisch huis is een typisch Kamper middeleeuws woonhuis uit begin 1500. Toen bereikte de economische bloei van de Hanzestad Kampen een hoogtepunt. Dit pand is uniek omdat het nog veel bijzondere kenmerken uit de Hanzetijd bezit. Ook is er een authentieke rosmolen te vinden. Na veel jaren van leegstand is het pand nu in bezit van Stichting Monumenten Bezit. Deze stichting ontwikkelt plannen voor restauratie en passende herbestemming.

Kamper Schattenroute

Zaterdag 6 juli is het Gotisch Huis gedeeltelijk geopend als onderdeel van de Kamper Schattenroute. Een route langs twintig winkeletalages met bijzondere voorwerpen uit het gemeentelijk depot. Via de app ‘Kampen Stadsgids’ zijn de verhalen te lezen en historische foto’s te zien. In het Gotisch Huis bevond zich tot 1907 de kruidenierswinkel ‘De Gruyter’. Daarom heeft kruideniersverzamelaar Otto Veltman een ruimte ingericht als oude kruidenierswinkel. Allerlei grote blikken, potten, wasmiddelen uit vroeger tijden die u wellicht nog herkent. De ouders van Otto Veltman hadden een kruidenierswinkel in Franeker. De toonbank en het emaillen bordje van die winkel waren ongeveer zeven jaar geleden de aanleiding om soortgelijke producten te gaan verzamelen.

Beperkte toegang na reservering

Het Gotisch Huis is vanwege de veiligheid niet vrij toegankelijk en alleen te bezoeken met een rondleiding. Deze vinden plaats om 9.30 uur, 11.00 uur, 12.30 uur en 14.00 uur. Er is plek voor 10 personen per rondleiding. Voor deelname aan de rondleiding is aanmelding daarom verplicht. Aanmelden kan door een e-mail te sturen naar openmonumentendag@kampen.nl Via openmonumentendag.nl en Facebook communiceert de organisatie wanneer de rondleidingen zijn volgeboekt.

Volg het laatste nieuws over de Open Monumentendag in Kampen via Facebook (OMDKampen) of kijk op www.openmonumentendag.nl/comite/kampen