Theatervoorstelling over mensen die in armoede leven

Kalender
Kunst en cultuur
Datum
28 oktober 2017

Beschrijving

Omzieners

IJSSELMUIDEN - EeTze en het Leger des Heils brengen zaterdagavond 28 oktober de landelijk bekende voorstelling ‘De OmZieners' naar IJsselmuiden. “Deze voorstelling moet je niet alleen zien maar vooral ook beleven”, zegt Inge Nooijen, coördinatrice van sociale wijkteams. “Het is een ontroerende voorstelling met prachtig spel, en gaat over het echte leven”.

Laurens Umans, schrijver en regisseur van het stuk is het daarmee eens. “Wij willen het echte leven van mensen die in armoede leven op het toneel brengen.”

De OmZieners vertelt onder andere het verhaal van Pieter. Pieter is werkloos en wil graag aan het werk. Maar door de uitkerende instantie wordt hij van het kastje naar de muur gestuurd. Overal moet hij werken met behoud van uitkering. Hij krijgt dus niet betaald. Als hij het werk weigert, krijgt hij een strafkorting op zijn uitkering. Maar Pieter houdt vol.

De OmZieners stelt vragen over de samenleving en hoe die is ingericht. Over het handelen van mensen met macht en invloed, en de gevolgen daarvan voor mensen in armoede. De voorstelling laat zien hoe armoede mensen kwetsbaar maakt. Volgens Umans is het stuk ook een zoektocht naar compassie. “Niet in de zin van medelijden, maar het voelen van de pijn van een ander”.

De OmZieners wordt gebracht door de Joseph Wresinski Cultuur Stichting, een theatergroep van mensen die in armoede leven en ervaren theatermakers. Samen maken en spelen zij theater dat laat zien wat mensen in armoede meemaken, wat zij denken en voelen en wat anderen over hen denken en zeggen.

Locatie: sporthal Oosterholthoeve in IJsselmuiden. Aanvang 20.00 uur. Entree gratis. Vrije gift na afloop.

Belangstellenden kunnen zich aanmelden via omzieners@gmail.com. Dit is gewenst in verband met het aantal beschikbare plaatsen.