METAAL in het Huys der Kunsten

Kalender
Kunst en cultuur
Datum
11 augustus 2018

Beschrijving

Persbericht METAAL

Kunstwerken van Beatrijs Asselbergs en Leo Cahn

KAMPEN - Om de drie maanden organiseert het Huys der Kunsten aan de Voorstraat 20 te Kampen nieuwe exposities. Vanaf zaterdag 11 augustus draait het om METAAL in het oudste Huys van Kampen. Kunstwerken van Beatrijs Asselbergs en Leo Cahn zijn tot en met 10 november te zien. Beide kunstenaars kenmerken zich door een kunstzinnige eigenzinnigheid in het combineren van verschillende eigenschappen in samenstelling, vorm en functie van metaal. De objecten variëren van niet alledaagse sieraden tot bijzondere bewegende objecten.


Edelsmeden zijn niet altijd kunstenaars en kunstenaars zijn doorgaans geen edelsmid. Zowel Asselbergs als Cahn dagen in hun werk de grenzen van de natuurwetten en scheikunde uit. Onverwachte combinaties in en met metalen leverden baanbrekende kunstwerken die zich niet in hokjes, maar alleen in vitrines laten vangen.

Beatrijs Asselbergs was een van de oprichters van het Huys der Kunsten, dat voortgekomen is uit haar strijd de naburige smederij van de sloop te redden. Als metaalkunstenaar werkte zij in de historische smederij aan de Voorstraat 16, waar nu Sven de Lang zijn meesterstukken smeedt.  De ruimtelijke kunst van Asselbergs bevindt zich in vele collecties in binnen- en buitenland. In Antwerpen bekwaamde zij zich in het maken van sieraden. Hoewel inmiddels vernietigd, worden deze toch nog in het Huys vertegenwoordigd door Henk Boudewijns, die ze fotografeerde.

Leo Cahn is van alle technische markten thuis. Na opleidingen in (edel)smeden, plaatwerken, elektrotechniek, instrumentenmaker begon zijn carrière met het maken van special effects in de filmwereld, toen trucage nog niet gedigitaliseerd was. Iedereen kent zijn Pino uit Sesamstraat en velen zijn fontein voor museum Belvedère bij Heerenveen. Zijn werk is tentoongesteld van Gorredijk tot Amsterdam en van Jubbega tot New York. Inmiddels werkt Cahn ook met digitale hulpmiddelen en zet die niet in als oplossing, maar als start voor een nieuw avontuur.  Zo zijn in het Huys der Kunsten bewegende kunstwerken en opvallende maar goed draagbare sieraden van magnesium te bewonderen en te proberen.

De tentoonstelling METAAL is te zien van 11 augustus tot en met 10 november op zaterdag van 13.00 uur tot 17.00 uur. Vanaf september ook op vrijdagmiddag. Tijdens de Open Monumentendag op 8 september zijn wij ook van de partij en heten u met een hapje en een drankje van harte welkom aan de Voorstraat 20 te Kampen in het oudste Huys van Kampen.
Meer informatie via onze Facebookpagina en www.huysderkunsten.nl