Concerten Lux Vocaal Ensemble

Kalender
Muziek, dans en theater
Datum
3 juli 2021

Beschrijving

lux

KAMPEN -  In de nieuw verbouwde Concertzaal De Burgwal in Kampen verzorgt Lux Vocaal Ensemble (in verband met de coronamaatregelen) op 3 juli twee concerten: om 17.00 en 19.30 uur. Toegang alleen met online kaarten.

Kaarten
Donateur € 30
Normale prijs €20
t/m 18 jaar €10

Koop hier uw kaarten voor het concert om 17.00 uur
Koop hier uw kaarten voor het concert om 19.30 uur

De programma-titel: 'Peace upon you' is erg actueel en verwijst naar het gelijknamige stuk van Arvo Pärt, een gebed om vrede voor Jeruzalem, uit psalm 122. De lieflijkheid komt terug in 'Hoc est Praeceptum Meum' gecomponeerd door Hans Leenders voor twee zangers, geschreven voor hun bruiloft. De vertaling luidt: Dit is mijn gebod, dat je elkaar liefhebt (Johannes 15). Van Daan Manneke zingt het ensemble 'Ave Maria' en 'Kleine Archipel'; een bundel van vijf korte liederen.

De bundel 'Petites Voix' van Francis Poulenc geschreven voor kinderstemmen, maar is daarmee beslist niet gemakkelijk. De muziek is speels, kleurrijk, virtuoos en melancholisch. Ditzelfde klankidioom komt terug in het betoverende 'Ave Verum'. Zoltán Kodály zag het als zijn taak om de natie op te voeden met muziek en zang en kreeg daarin de overheid mee. ‘Een kind dat op zeer jonge leeftijd een taal kan leren kan ook de taal van de muziek leren, aangezien een gesproken taal uit dezelfde elementen bestaat als een gezongen taal’, aldus zijn filosofie. Zijn Túrót Ëszik a Cigány is virtuoos, speels en vrolijk en bevat vele elementen uit de Hongaarse volksmuziek.

Tot slot zingt Lux 'The Joiku' van Jukka Linkola, een heerlijk feel-good stuk met pittige ritmes in het zingen, klappen en tappen met de voeten!