Blijspel door toneelgroep Deltaruiters

Kalender
Muziek, dans en theater
Datum
20 januari 2018

Beschrijving

toneelgroepdeltaruiters

KAMPEN - De toneelgroep van De Deltaruiters uit IJsselmuiden speelt vrijdag 19 en zaterdag 20 januari in de Stadsgehoorzaal ‘Voorzichtig … Breekbaar’, een vrolijk spel, geschreven door Hans van Wijngaarden.

's Nachts om twaalf uur arriveren Krijn de Boer en zijn vrouw Anna in Huize Rommelstein, op uitnodiging van Jonkheer Hubert en zijn vrouw Constance. Ze treffen daar een pikdonkere zitkamer, een brandende kaars, twee vreemde brieven, afgedekte meubelen en twee wassen beelden aan. Het zijn nabootsingen van de jonker en zijn vrouw, en bedrieglijk echt. De jonker is met zijn eega naar zonniger oorden vertrokken en het landgoed zal aan neef Martin vervallen. Omdat Martin niet zo’n brave borst is, wordt Krijn tot rentmeester aangesteld om samen met Wobbe, de oude meesterknecht, het landgoed tijdelijk te besturen. Krijn ziet dat best in, maar Anna, de angsthaas, is doodsbang voor die starre poppen met hun boeventronies. ‘Zij eruit of ik eruit’ eist ze op hoge toon. En dan begint het gesol met de beelden die zich niet laten verkassen, maar steeds weer op hun sokkel terugkeren. Martin, voor aap gezet door Wobbe’s dochter Hetty, moet tenslotte het onderspit delven. Dit tot grote vreugde van Hubert en Constance, die stilletjes in hun ‘wassen’ vuistjes staan te lachen.

Volgens de organisatie ‘al met al problemen genoeg die de meest absurde situaties veroorzaken in deze geweldige klucht met een waterval aan grappen waarmee het publiek bedolven wordt.’