Rubrieken: tentoonstellingen - astronomie - historie - natuur -

nederland, gelderland, elburg, Jufferenstraat 6, 8081cr

Een van de markantste gebouwen van de vestingstad Elburg is het vroegere Agnietenconvent. Eens was het een 15e eeuws vrouwenklooster. In deze laat-gotische panden is nu het Gemeentemuseum gevestigd. Het Museum heeft een uitgebreide collectie voorwerpen over de geschiedenis van Elburg en haar omgeving. U kunt de voormalige kloosterpanden bezoeken, inclusief de bijzondere, middeleeuwse dubbelkapel. Vanaf de verstilde binnenplaats en de kloostertuin heeft u een prachtig uitzicht op het klooster.

De Vischpoort – hét beeldmerk van Elburg – hoort eveneens bij het Gemeentemuseum. Deze voormalige dichte verdedigingstoren is aan het Eind van de 16e eeuw in een poort veranderd. In de Vischpoort kunt u voorbeelden zien van de verdediging van de Middeleeuwse stad. Ook worden er soms andere exposities gehouden.
De Kazematten behoren tot de oudste nog bestaande kanonkelders in Nederland. Zij maakten deel uit van de verdedigingswerken van het stadje Elburg en zijn evenals de Vischpoort gedurende de zomermaanden voor publiek toegankelijk.
Tot slot hoort het muurhuisje in de Zuiderwalstraat, schuin tegenover de ingang van het Museum, eveneens tot een van de locaties van het Museum. Hier is te zien onder welke omstandigheden de armste Elburgers zo'n honderd jaar geleden leefden.