Rubrieken: tentoonstellingen - architectuur - historie - topografie -

Nederland, Overijssel, Kampen, Burgwal 43, 8261ep

De topografische geschiedenis van Kampen aan de hand van 19e- en 20e-eeuwse stadsgezichten, oude plattegronden, Gravures, tekeningen en schilderijen van Kamper schilders en een fotoverzameling van ca. 12.000 foto 's.


Frans Walkate ( 1866 - 1943 ), bestuurder, later directeur van de Nutsspaarbank Kampen was de grondlegger van een Verzameling van alles wat betrekking had op de 19e en 20e eeuwse geschiedenis van Kampen en omgeving.
Om de collectie veilig te kunnen bewaren, liet het bestuur van de Spaarbank in 1938 een speciale archiefruimte bouwen. Tegenwoordig huist het Walkate Archief in een markant gebouw aan de stadsgracht van Kampen, het oude pand van de vroegere Nutsspaarbank. De Monumentale Houten deuren geven nu toegang tot het Frans Walkate Archief.
De Architectuur van het gebouw, uit 1930, is voorbeeld van de Amsterdamse School. Het laat Jugendstil Interieur is vrijwel geheel intact. In de stijlvolle kamers, waar eens bankcommissarissen vergaderden, kunnen bezoekers het historisch materiaal bestuderen.