Rubrieken: tentoonstellingen - beeldende kunst - historie -

Nederland, Overijssel, Kampen, IJsselkade 1, 8261ab.

Aan de westzijde van Kampen staan nog twee poorten: de Broederpoort en de Cellesbroederpoort. Aan de Kant van de IJssel is slechts een poort overgebleven: de Koornmarktspoort. Dit is ook de oudste poort van Kampen en dateert uit de veertiende eeuw. De poort was voordat Kampen een Brug over de IJssel kreeg, het Hart van de Kamper economie. Aan de voorzijde was de aanlegplaats voor het veer dat naar de andere Kant van de IJssel voer.


Vele Kampenaren herinneren zich deze poort als een Witte poort. In de tachtiger jaren is echter de witkalk van de poort verwijderd, en is de Kleur van de poort in originele staat terug gebracht. De poort werd onder meer lange tijd gebruikt als gevangenis. Ook is de poort gebruikt als huisvesting voor soldaten.
Momenteel is de poort in gebruik als Museum, waar u onder andere wisselende Kunst exposities kunt bewonderen. Op de tweede verdieping van deze verdedigingspoort bevindt zich een presentatie over de geschiedenis van Kampen als vesting- en garnizoensstad, en een serie antieke beelden 'Kelden en deugden' uit de 15e eeuw.