Rubrieken: tentoonstellingen - historie - natuur - speelgoed -

Nederland, Ggelderland, Nunspeet, Marktstraat 19, 8071gv

In het Veluws Diorama is er een doorlopende tentoonstelling van alle Dieren die op de veluwe voorkomen. Het geschilderde achtergrond decor van het Diorama, welke gemaakt is in een gebogen ronde Vorm, is gemaakt door Chris ten Bruggekate uit Nunspeet. Deze slaagde erin de 3 belangrijkste natuurgebieden rond het dorp uit te beelden. Beginnend bij de heidevelden van Elspeet wordt de aandacht verlegd naar de zandverstuiving van Hulshorst, en tenslotte maakt de kijker kennis met het vochtige IJsselmeer gebied en zijn weide gronden.


Sinds enkele jaren is het Veluws Diorama verrijkt met een unieke collectie poppen gekleed in streek Drachten, zoals deze vroeger op de Noord-Veluwe werd gedragen. Het betreft hier een authentieke collectie, waarvan een Groot aantal kledingstukken en niet te vergeten de sierraden, meer dan honderd jaar Oud zijn.
De streekdracht toont zowel vrouwen, mannen- en kinderkleding. Naast deze typische veluwse streekdracht, kan men kennis nemen van de streekdracht uit alle windstreken van Nederland. Meer dan zestig porselijnen poppen zijn door deskundigen uit de betreffende streek aangekleed.
In het Veluws Diorama staat een collectie streekmutsen uit heel Nederland. Heel zeldzaam is de grote collectie kinder en doop mutsjes
Er is ook een Barbie collectie aanwezig, deze collectie is bijeengebracht in een Periode van dertig jaar, en bestaat uit ongeveer drieduizend Barbies.