jeffrey

In de serie 75 Jaar Bevrijding neemt Jeffrey Koerhuis je mee door 75 onbekende verhalen uit de Tweede Wereldoorlog. Samen met historici, musea, ooggetuigen, nabestaanden, schrijvers en verzamelaars probeer ik een duidelijk overzicht van de periode 1930/1945 te geven en daarnaast onjuiste verhalen de wereld uit te helpen.

75 Jaar Bevrijding / Afl. 24. De Deportaties

Tijdens de oorlog zijn meer dan 100.000 mensen in Nederland vanaf en naar Westerbork gedeporteerd. Deze deportaties gebeurden voornamelijk met treinen, waarbij ook de NS nauw betrokken was.

Lees meer >

Schrijf reactie (0 Reacties)

simon

ZALK -  Simon Filius (19) uit Zalk werd afgelopen donderdag met zijn bedrijf Perfect Pallet dé winnaar van ZomerOndernemer IJsseldelta. Het bedrijf dat Simon onlangs is gestart is maakt pallet meubels op bestelling. Door zijn overwinning mag hij regio IJsseldelta vertegenwoordigen tijdens de landelijke finale. Simon is één van de jongeren tussen de 15 en 24 jaar uit Zwolle en omgeving die afgelopen zomervakantie met hulp van ZomerOndernemer een bedrijf gestart is.

We vroegen Simon wat hij van het project vond: “Ik heb deze zomer veel nieuwe dingen over het ondernemerschap geleerd en veel leuke mensen leren kennen. Ik ben super blij dat ik de prijs heb gekregen voor ZomerOndernemer 2020 IJsseldelta!”

Lees meer >

Schrijf reactie (0 Reacties)

arjan edith johan harm

KAMPEN - Op zaterdagavond 29 augustus zullen Harm Hoeve, Johan Bredewout en Arjan & Edith Post het afsluitende concert verzorgen van de zaterdagavondserie in de Bovenkerk van Kampen. Harm, Johan, Arjan en Edith treden geregeld gezamenlijk op. Ze zijn goed op elkaar ingespeeld. Het belooft een mooie avond te worden.

De musici zullen de avond gezamenlijk beginnen met een intrada. Harm en Johan zullen samen, maar ook solo optreden. Harm zal de toccata van Jan Nieland ten gehore brengen. Johan zal zijn variaties over het lied ‘God save the Queen’ voor u spelen Werken van o.a. Telemann, Mozart, Beethoven en Cosma zullen deze avond de revue passeren. De bekende Israëlmedley gearrangeerd door Johan mag op zo’n avond zeker niet ontbreken. De avond wordt afgesloten met een medley van populaire melodieën. Dit arrangement is geschreven door Arjan Post.

Lees meer >

Schrijf reactie (0 Reacties)

Petra Veenswijk

KAMPEN -  Omdat het merendeel van de concertorganisten uit mannen bestaat, vindt de concertcommissie van de Bovenkerk dat er elk jaar minstens een vrouwelijke organist moet worden uitgenodigd. Opnieuw was Petra Veenswijk bereid in de Bovenkerk te komen spelen. En daarmee is een toptalent vastgelegd. Als organist van de Maria van Jessekerk in Delft heeft ze een sterke naam gevestigd in Nederland en daarbuiten. Haar programma kenmerkt zich door een breed palet: Bach en Händel, maar de hoofdmoot zijn de grote en vaak symfonische werken uit de 19e en 20e eeuw. Van Richard Holl speelt zijn de bewerking van ‘God enkel Licht’, de melodisch sterk opgebouwde 4e sonate van Mendelssohn, maar ook Vierne en Langlais.

Lees meer >

Schrijf reactie (0 Reacties)

fidelia

KAMPEN -  Op donderdag 20 augustus beginnen de repetities van het Kamper Symphonie Orkest Fidelio weer. Deze staan onder leiding van Roeland Robert. Belangstelling? Alle informatie is te vinden op www.fideliokampen.nl.

Schrijf reactie (0 Reacties)

beieren

KAMPEN -  Op zaterdag 15 augustus om 11.00 uur laat het klokkenluidersgilde Geert van Wou van zich horen. Vanwege de restauratie van de toren van de Bovenkerk hebben de klokken lange tijd gezwegen. Zaterdag zal echter de grootste klok tot klinken worden gebracht, en wel precies 75 keer. Dat is omdat het op 15 augustus precies 75 jaar geleden is dat Japan capituleerde, en de Tweede Wereldoorlog voor het Koninkrijk der Nederlanden – inclusief Nederlands-Indië – voorbij was.

Lees meer >

Schrijf reactie (0 Reacties)

115239697fc2c06cca9935f225a1a8b023365f99

KAMPEN -  Muziekvereniging AMDG gaat het nieuwe seizoen voortvarend van start. In samenwerking met Quintus biedt AMDG vijf gratis muzieklessen aan voor kinderen vanaf groep 5. Er kan gekozen worden voor lessen op klarinet, saxofoon, trompet, trombone of slagwerk. Lesdagen en tijden kunnen in overleg worden afgesproken en uiteraard gebeurt alles geheel volgens de RIVM richtlijnen met betrekking tot de coronacrisis.

Lees meer >

Schrijf reactie (0 Reacties)

csm afbeelding app cdb56a7a82

KAMPEN -  GGD IJsselland werkt, samen met GGD Twente, vanaf maandag 17 augustus mee aan het uittesten van de coronavirus-app CoronaMelder in Overijssel. Deze praktijktest vindt de komende twee weken plaats. Dit om te zien hoe de CoronaMelder werkt in aanvulling op het reguliere bron- en contactonderzoek van de GGD. Alle inwoners van Overijssel kunnen deelnemen aan de test. Deze app, die mogelijk per 1 september landelijk ingevoerd wordt, is een aanvullend middel op de RIVM-richtlijnen om een tweede coronagolf te voorkomen. Rianne van den Berg, directeur Publieke Gezondheid GGD IJsselland: “Wij werken graag mee aan mogelijkheden waarmee we snel inzicht krijgen in de verspreiding van het virus. Daar hoort deze app bij. Om de effectiviteit van de CoronaMelder in de praktijk te testen, is het belangrijk dat meerdere GGD’s hieraan meewerken en wij sluiten daar graag bij aan. Ik vraag iedereen erover na te denken de app te downloaden en mee te werken aan deze praktijktest.”

Lees meer >

Schrijf reactie (0 Reacties)

ann

Door Alex de Jong @ Attest Communicatie

KAMPEN – Vijf jaar Eetkamer De Tijd. Het werd zaterdag 25 juli met gepaste trots gevierd. Bovendien was uitbater Anne-Mieke Kolhoff die dag zelf ook jarig. Kortom: dubbel feest, dat met familie, vrienden en (vaste) klanten werd gevierd. Het leverde haar een stortvloed aan cadeaus, bloemen én een optreden van ‘Wie bin der uut’ op. ‘Het was een enorm gezellige dag. Ik ben iedereen dankbaar voor het feest dat ik heb mogen vieren.’ Ook trakteerde Anne-Mieke haar klanten op wat lekkers. Vijf van hen wonnen een cadeaubon van 25 euro. Om nog meer te kunnen genieten op ‘het gezelligste terras van Kampen’.

Lees meer >

Schrijf reactie (0 Reacties)

puppy

KAMPEN -  Als ergens de uitdrukking  “een goed begin is het halve werk“ opgaat dan is dat bij de aanschaf en opvoeding van een pup. De eerste levensfase van uw pup is cruciaal voor de rest van zijn leven. Bij de puppycursus van hondenclub de IJsselmond, die op 18 augustus start, is er aandacht voor alle facetten van het opgroeien van je nieuwe gezinslid.

Lees meer >

Schrijf reactie (0 Reacties)

csm Foto coronatest lr 47e85f5d22 52958552

REGIO -  Vanaf vandaag kan iedereen met (milde) klachten die passen bij het coronavirus, online een testafspraak maken. En online de uitslag van de coronatest bekijken. Dit is een aanvulling op het landelijke afsprakennummer 0800 – 1202. Dit nummer blijft 7 dagen per week van 8:00 tot 20:00 uur bereikbaar voor het maken van een testafspraak.

Lees meer >

Schrijf reactie (0 Reacties)

20200522 200725 foto ukien kw4 mfc korteweg 4

KAMPEN - Om de draad weer op te pakken presenteren 't Ukien en MFC Korteweg 4 Zondagsrust! Een nieuw concept met akoestische livemuziek, een hapje en drankje en een fijne plek om te zitten. Ook voor kinderen is er van alles te doen, zoals knutselen, stoepkrijten en waterpret. Op zondag 16 augustus gaat het terras van Korteweg 4 (’t Ukien) voor de eerste keer open voor Zondagsrust.

Zondagsrust vindt in de open lucht plaats op zondag 16, 23 en 30 augustus van 13.00-18.00 uur aan de Korteweg 4 in Kampen. Toegang is gratis. Er wordt livemuziek gespeeld van 14.00-16.00 uur.

Lees meer >

Schrijf reactie (0 Reacties)

Schermafbeelding 2020 07 13 om 10.37.56 676x381

KAMPEN - Op 22 juni 2020 is aannemer Siers gestart met de (voorbereidende) werkzaamheden voor het verleggen van ondergrondse kabels en leidingen. Om de benodigde ondergrondse kabels en leidingen (gas, water, elektra en riool) te kunnen verleggen voor het project N307 Roggebot- Kampen, is de parallelweg ter hoogte van Flevoweg 72 en 74 vanaf 17 augustus tot eind september 2020 afgesloten voor doorgaand verkeer.

Door de afsluiting van de parallelweg ter hoogte van Gemaal Kampen (Flevoweg nummer 72 en 74) is ook de aansluiting op de N307 niet mogelijk. Er is een omleidingsroute voor het verkeer.

Lees meer >

Schrijf reactie (0 Reacties)

ruimtevoor

KAMPEN -  Sinds maandag 10 augustus is het mogelijk te schutten bij het Reevesluiscomplex in het Drontermeer bij Kampen. Dit betekent dat de Reevesluis op een reguliere manier bediend wordt en dat scheepvaartbegeleiding niet meer nodig is. De schutsluis komt daarmee in beheer van Rijkswaterstaat. Vandaag vond de overdracht plaats tussen de aannemer Isala Delta en Rijkswaterstaat.

Doorvaart al een tijdje mogelijk

Sinds oktober 2019 was het al mogelijk voor schepen om onder scheepvaartbegeleiding door de schutkolk van de Reevesluis te varen. Hierbij stonden beide sluisdeuren open en was er sprake van passeren. Sinds 10 augustus wordt de schutsluis op een reguliere manier bediend om niveauverschil tussen Drontermeer en Vossemeer te overbruggen. Daarom is scheepvaartbegeleiding niet meer nodig. De actuele bedientijden zijn te vinden op vaarweginformatie.nl.

Lees meer >

Schrijf reactie (0 Reacties)

veilig

KAMPEN -  Op maandag 10 augustus 2020 is de nieuwe noodveroordening COVID-19 voor Veiligheidsregio IJsselland in werking getreden. Met het vaststellen van deze nieuwe noodverordening komt de vorige (woensdag 15 juli) te vervallen. De noodverordening geldt voor de gemeenten Dalfsen, Deventer, Hardenberg, Kampen, Olst-Wijhe, Ommen, Raalte, Staphorst, Steenwijkerland, Zwartewaterland en Zwolle.

Lees meer >

Schrijf reactie (0 Reacties)

KAMPEN - Op 15 augustus opent om 15.00 uur een bijzondere 'openluchtexpositie' aan de Koning Abelsingel in Kampen (Hanzewijk). Kunstenaar Alioune Diagne, die zelf sinds drie jaar aan de Koning Abelsingel woont met zijn vrouw Maaike Cotterink en hun twee kinderen, heeft voor de buren in de hele straat werk gemaakt, dat te zien zal zijn op de kantel-kiepramen van de woningen. Inspiratie voor deze doeken waren de woorden en zinnen van de buren zelf, in hun antwoorden op de vragen "wat heeft je troost geboden tijdens de coronacrisis?" en "hoe verbeeld jij je de toekomst?". Verleg je ommetje naar deze mooie expositie en geniet ervan tot half september.

Schrijf reactie (0 Reacties)

pieter

KAMPEN -  Op woensdagavond 19 augustus geeft Pieter Heykoop een orgelconcert in de imposante Bovenkerk van Kampen. Pieter is dit jaar 45 jaar organist. Pieter Heykoop werd op 11 oktober 1960 te Dordrecht geboren. Op jeugdige leeftijd bleek zijn muzikale aanleg en interesse voor het orgel. Op 6-jarige leeftijd kreeg hij zijn eerste orgellessen van Bart van den Berg. Vervolgens studeerde hij bij Cor Visser, de toenmalige organist van de Grote Kerk te Dordrecht. Ook Jan Bonefaas, organist van de Grote Kerk te Gorinchem en de internationaal befaamde organist Ben van Oosten behoorden tot zijn leermeesters. Op 15-jarige leeftijd werd hij benoemd als vaste organist van één van de Gereformeerde Kerken in zijn geboortestad. Sinds 1986 is Pieter Heykoop organist van de Gereformeerde Gemeente in zijn woonplaats Yerseke, waar hij het prachtige 3-klaviers Van den Heuvel-orgel bespeelt.

Lees meer >

Schrijf reactie (0 Reacties)

muziek

KAMPEN -  Kunt u óók zo van genieten, dat oude vertrouwde geluid van het Kamper Hinsz-orgel? Romantische programma’s, waarop zowel koraalbewerkingen als goede literatuurstukken staan. Toegankelijke organisten, die het orgel in al z’n facetten laten klinken… Dan is de Bovenkerk op woensdag- en zaterdagavond in de maanden juli en augustus voor u en jou de ‘place-to-be’! Zaterdagavond 15 augustus zullen Evert van de Veen en Aniek van Oosterom  een muzikale ontmoeting in de Bovenkerk verzorgen. Het orgel en de vleugel zullen bespeeld worden door Evert. Aniek zal de panfluit bespelen. Werken van o.a. Bute, Mulder, Den Toom en Zwart zullen te horen. Verder zal er eigen werk van Evert ten gehore gebracht worden. Evert zal ook solistisch optreden op het orgel.

Lees meer >

Schrijf reactie (0 Reacties)

jeffrey

In de serie 75 Jaar Bevrijding neemt Jeffrey Koerhuis je mee door 75 onbekende verhalen uit de Tweede Wereldoorlog. Samen met historici, musea, ooggetuigen, nabestaanden, schrijvers en verzamelaars probeer ik een duidelijk overzicht van de periode 1930/1945 te geven en daarnaast onjuiste verhalen de wereld uit te helpen.

75 Jaar Bevrijding / Afl. 23 Kamp Westerbork

De nazi's streefden ernaar om alle joden en andere 'niet-arische' Nederlanders uit ons land te verwijderen. Om dit te bereiken, probeerden zij al deze mensen te verzamelen in gevangenenkampen en vervolgens af te voeren. Eén kamp in Nederland speelde hierbij de hoofdrol: Doorgangskamp Westerbork.

Lees meer >

Schrijf reactie (0 Reacties)

csm 2020 04 01 Foto binnenkant tent 580e706fff

ZWOLLE - In verband met de hitte is er een tropenrooster ingevoerd op de vier corona testlocaties van GGD IJsselland. In de regio IJsselland zijn geen teststraten maar testlocaties waar mensen binnen worden getest. Het is daarom prettiger voor bezoekers en personeel om de testmomenten buiten de warmste momenten van de dag te plannen. “De tijden waarop mensen zich kunnen laten testen zijn aangepast. We starten bijvoorbeeld vroeger en zetten extra personeel in. Medewerkers kunnen op die manier ook elk half uur even uit het warme pak”, zegt Karin Grotenbreg, coördinator Bemonsterteam. De testcapaciteit blijft ondanks het tropenrooster even groot en indien nodig kan er nog worden opgeschaald. “We zorgen ervoor dat iedereen zich nog steeds dezelfde of de volgende dag kan laten testen op het coronavirus. We blijven ook nadrukkelijk oproepen om je bij klachten te laten testen.” Bij de testlocatie kan het zijn dat je even moet wachten. “Meestal duurt het niet lang, maar neem iets mee tegen de zon, zoals een petje en een flesje water”, geeft Karin als tip mee.

Lees meer >

Schrijf reactie (0 Reacties)