DSC 1161

Even bizar als mysterieus; zeilschip Jannes van Campen blijft deze winter noodgedwongen aan de kade wegens een opmerkelijke sabotage. Bij aankomst van onze verslaggever loopt een zichtbaar geïrriteerde en onrustige kapitein over zijn schip. “Het is niet voor te stellen wat je hier binnen aantreft.” begint eigenaar en kapitein Hans Hulsebos. “Op het eerste gezicht leek er niet veel aan de hand, al viel direct op dat het stuurwiel van zijn plaats was weggerukt. Bij een verdere inspectie bleek er veel meer aan de hand”, hij schudt zijn hoofd. “Het komt er op neer dat het hele schip overhoop gehaald is en we weten eigenlijk niet waar we moeten beginnen met deze puinzooi.” Na een korte rondleiding door het schip kijken we elkaar vol verbazing aan en zijn ook wij verbijsterd. Het stuurwiel is uiteindelijk niet verdwenen maar in het schip elders aan de wand bevestigd, er zijn ruimtes toegevoegd en het is onduidelijk hoe het stuurwiel is los te krijgen. Er zijn aanwijzingen en aanknopingspunten maar enige logica lijkt daarin vooralsnog te ontbreken. “Persoonlijk denk ik dat je hier enig inzicht voor moet hebben en dat je als een team moet werken” gaat Hulsebos verder. 

Lees meer >

Schrijf reactie (0 Reacties)

knuffels klein

Dit jaar verzorgt Tante Vroesh het Sinterklaashuis in de Stadskazerne. Hier slaapt Sinterklaas wanneer hij in Kampen is. Kinderen kunnen een kijkje in zijn gezellige kamer nemen. Ze treffen er een lekkere stoel aan, zijn bed, en... heel veel knuffels, waarvan ieder kind er eentje mag uitzoeken. 'Maar daarvoor hebben we hulp nodig', vertelt Bianca Diender van Tante Vroesh. 'We vragen iedereen om knuffels te doneren.'

Het Sinterklaashuis is al jaren een begrip. 'Klaziena en Debbie weten er iedere keer weer een mooi feest van te maken en hebben ieder jaar hulp. Dit jaar mogen wij hen helpen.'

Drie dagen lang – op zaterdag 17, vrijdag 23 en zaterdag 24 november – zijn kinderen van harte welkom om het Sinterklaashuis te bezoeken. 'Op zaterdag 17 november, op de dag dat Sinterklaas in Kampen aankomt, zal het Sinterklaashuis van half elf tot half één open zijn. Op vrijdag 23 november kunnen de kinderen van negen tot twee én van drie tot half zes met hun klas het Sinterklaashuis bezoeken. In de avond, van zes tot half negen, is het Sinterklaashuis dan voor iedereen die dat wil te bezoeken', vertelt Bianca. Op zaterdag 24 november mag ook iedereen van 10.00 uur tot 16.30 uur een kijkje komen nemen. Medewerkers van Gastouderbureau Tante Vroesh regelen alles; van opbouw tot activiteiten, want er is natuurlijk ook nog van alles te doen. 'Wie er daarna nog steeds geen genoeg van heeft, kan ook nog naar het Pietendorp in de Keizerstraat.'

Lees meer >

Schrijf reactie (0 Reacties)


herfst

De eerste Open Coffee van het nieuwe kwartaal betekent - in plaats van netwerken tijdens de gebruikelijke ochtend - een Open Borrel in de middag. 'Graag nodigen wij ondernemers dan ook uit om op woensdagmiddag 31 oktober te proosten op de herfst, maar vooral om te netwerken onder het genot van een drankje', vertelt Alex de Jong, één van de organisatoren. 'De drankjes zijn voor eigen rekening. De hapjes worden ons aangeboden door Proeflokaal De Stomme van Campen, waar we elkaar weer treffen.'

Open Coffee staat open voor iedere ondernemer. Er wordt geen lidmaatschapsgeld gevraagd, je hoeft je nergens bij aan te sluiten; je bent vrij om te gaan en te staan waar je wilt.

Juist deze vrijblijvendheid maakt Open Coffee anders dan de netwerkbijeenkomsten die vanuit de diverse netwerkclubs georganiseerd worden. Bovendien leer je bij de Open Coffee vaak weer hele andere mensen kennen. Mensen waarmee je prima zaken kunt doen. Want dat is natuurlijk de opzet van de Open Coffee. Elkaar leren kennen, elkaar werk gunnen, meedenken met elkaar en wellicht samenwerken.

Lees meer >

Schrijf reactie (0 Reacties)

44197081 1927840593966228 7269795669664071680 n

KAMPEN - Op 13 november 2018 houdt stads- en architectuurhistoricus Reinout Rutte een lezing over de cartograaf Jacob van Deventer. Rutte publiceerde onlangs de ´Stedenatlas Jacob van Deventer´ samen met Bram Vannieuwenhuyze. Daarin zijn 226 stadsplattegronden uit 1545-1575 voor het eerst samen gepubliceerd met beschrijvende teksten. De zestiende-eeuwse cartograaf Jacob van Deventer maakte tussen 1545 en 1575 plattegronden van 226 steden in Nederland, België, Frankrijk, Luxemburg en Duitsland. De plattegronden zijn stuk voor stuk unieke kunstwerken en vormen een onschatbare bron over de ontwikkeling van steden in de Nederlanden.

Lees meer >

Schrijf reactie (0 Reacties)

WELZIJN KAMPEN

KAMPEN -  Een lotgenotencontact speciaal voor mensen die mantelzorger zijn, dat is de koffieochtend voor mantelzorgers de iedere laatste donderdag van de maand wordt gehouden. Een ochtend waar ruimte is om met elkaar in gesprek te gaan Om uw verhaal te doen, een lach en een traan te laten zien of om uw vraag te stellen.

Lees meer >

Schrijf reactie (0 Reacties)

Kringloop cafe 1 kopie

Kringloop Kampen lanceert een opmerkelijk initiatief om de eenzaamheid van ouderen in Kampen te bestrijden. De sociale onderneming van Kampen zonder winstoogmerk, wil het (beperkte) horecagedeelte in de winkel aan de Trekvaart in IJsselmuiden volgend jaar heropenen en uitbreiden tot ontmoetingsplek met leeshoek. Opvallend daarbij is dat de Kringloop Kampen wat betreft de personele bezetting, de pijlen hoofdzakelijk richt op senioren. Doel is van deze keuze tweeledig. Op deze manier kan Kringloop Kampen, heel praktisch een steentje bijdragen aan de bestrijding van eenzaamheid onder ouderen, maar ook de loonkosten beperken.

Met de prijzen die in de Kringloop worden gehanteerd, zal niet snel winst worden gemaakt, maar dat blijkt ook niet belangrijkste. “Senioren die hier willen werken, bieden we de mogelijkheid om een actief te zijn en op een ontspannen manier contacten op te doen. Er moet natuurlijk wel gewerkt worden, maar het is niet vergelijken met het tempo van een reguliere lunchroom. In onze horeca-hoek werken de senioren vooral in teamverband, met als motto vele handen maken licht werk. En niet onbelangrijk. Als vrijwilliger heb je recht op een flinke korting van 25%”, legt bedrijfsleidster Liesbeth van de Wolde uit.

Lees meer >

Schrijf reactie (0 Reacties)

WELZIJN KAMPEN

KAMPEN  - In het kader van de Dag van de Mantelzorg organiseert Welzijn Kampen een aantal activiteien. Hieronder vindt u de verschillende programmaonderdelen in het kader van de Dag van de Mantelzorg op een rijtje. Voor opgeven en meer informatie, klikt u op de titel van de activiteit.

Lees meer >

Schrijf reactie (0 Reacties)

tj8tkver 400x400

KAMPEN - Nederland Leest heeft dit jaar als thema 'Voeding'. Komt dat even goed uit. Dat is het favoriete onderwerp van Karin Luiten! Karin Luiten, bekend van haar kookboeken, geeft op dinsdagagavond 6 november in de Bibliotheek Kampen een vrolijke, interactieve lezing. Wat is er eigenlijk mis met pakjes en zakjes? Maar ook: wat is het alternatief? Hoe kun je lekker en gezond leven zonder al te veel gedoe? Helemaal als je een druk gezin hebt met weinig tijd maar wel soms lastige etertjes?

Lees meer >

Schrijf reactie (0 Reacties)

IMG 5204kopie

Dondermiddagmiddag 18 oktober is de schoolbibliotheek op obs het Meerrijk op een feestelijke manier geopend. De burgemeester kwam langs om de schoolbibliotheek te openen. Dit deed hij samen met de oudste en de jongste leerling van de school. De burgemeester las voor uit het prentenboek van de Kinderboekenweek ‘Kom erbij’ en gaf het daarna cadeau aan school. 

Alle kinderen van het Meerrijk lieten een stuk zien, gekoppeld aan het thema van de Kinderboekenweek: vriendschap. Zo werd het boek ‘Kikker en zijn vriendje’ opgevoerd, speelden kinderen een gedicht uit, werd er een zelfgeschreven verhaal voorgelezen en werden er verschillende liedjes gezongen. 

Het Meerrijk is de 20ste school in Kampen die de samenwerking aangaat met de bibliotheek onder de Bibliotheek op school. Het Meerrijk en de bibliotheek werken samen aan het leesplezier op school en thuis. Voorlezen in alle groepen, tijd om te lezen in een boek dat je leuk vindt, met elkaar praten over boeken en natuurlijk een goed gevulde schoolbibliotheek.

Schrijf reactie (0 Reacties)

Ventura Quintus maken zich op voor KIOK

KAMPEN – Musical- en theaterminnend Kampen maakt zich op voor het hoogtepunt van het jaar: ‘Kerst in Oud Kampen’ op zaterdag 22 en zondag 23 december. Nu Quintus alle musical- en theaterlessen voortaan verzorgt, kan theaterbureau Ventura zich volledig richten op de organisatie van dit sfeervolle openluchttheaterfestival. Artistiek directeur Jan Liefting: “De samenwerking tussen Quintus en Ventura gaat goed! ”

Als productiehuis Ventura in de jaren negentig een auditie organiseert voor haar debuutproductie Dear Janet, is de opkomst enorm. Jan Liefting, geestelijk vader van Ventura en artistiek leider van Kerst in Oud Kampen, herinnert het zich nog goed: “Er kwamen 250 auditanten! Terwijl er maar 30 rollen te verdelen waren. We vonden het zo sneu om zoveel jonge mensen teleur te moeten stellen, dat we besloten om voor hen een musicalschool op te richten. Een geweldige tijd volgde. Maar in de loop der jaren groeide de musicalschool steeds verder, werden de leerlingen steeds jonger en ging er zóveel tijd in de opleiding zitten, dat we niet meer toekwamen aan onze basis: het maken van theaterproducties. Daarom hebben we Quintus gevraagd de theater- en musicalopleiding voortaan te verzorgen. Zo kan Ventura zich helemaal richten op de producties, zoals Kerst in Oud Kampen, een evenement dat sinds de start eind jaren ’90 heel groot is geworden zowel qua organisatie als ambitie.”

Lees meer >

Schrijf reactie (0 Reacties)

preview 213x300

KAMPEN - Hou je van zingen en ben je tussen de 6 en 10 jaar? Trek dan je mooiste kerstjurk of -pak aan en zing mee met het Kids Xmas Koor! Zangcoach Franka van Essen gaat 6 woensdagmiddagen met jullie aan de slag om de mooiste kerstsongs in te studeren. Op 15 december mogen jullie de liedjes laten horen tijdens een heus kerstconcert!

Start van de cursus: woensdag 31 oktober 15.30-16.15 uur (vervolg 7-11, 14-11, 21-11, 28-11,12-12, concert op 15-12).

Lees meer >

Schrijf reactie (0 Reacties)

expeditie1

KAMPEN - Zin in een avontuurlijke struintocht langs de IJssel? Voor kinderen van 10 tot 15 jaar oud organiseert Ruimte voor de Rivier IJsseldelta op vrijdag 19 oktober de Expeditie Uiterwaard! Deze expeditie wordt georganiseerd in samenwerking met Natuur en Milieu Overijssel. De expeditie start om 10.00 uur en duurt tot 12.00 uur.

Een mooie struinexpeditie, waarbij waterveiligheid en natuur centraal staan. Want hoe zit het eigenlijk met die waterveiligheid langs de IJssel?

Lees meer >

Schrijf reactie (0 Reacties)

N307

KAMPEN - Van 15 oktober tot en met 26 november 2018 ligt het Ontwerp Plan in Hoofdlijnen N307 Roggebot – Kampen ter inzage. Gedeputeerde Staten van Overijssel en Flevoland hebben besloten de huidige weg met de rotonde bij de Roggebotsluis tussen het Vossemeer en het Drontermeer te vervangen door nieuwe infrastructuur met gescheiden oplossingen voor het langzaam en snel verkeer. Daarnaast verdwijnt de Roggebotsluis. De doorgang voor het scheepvaartverkeer wordt hierdoor een stuk breder en er komt een nieuwe brug met beweegbare klep en een grotere doorvaarhoogte. De werkzaamheden starten in 2020. Het gehele project is eind 2022 gereed.

Lees meer >

Schrijf reactie (0 Reacties)

kamper

KAMPEN - Op zaterdag 10 November geeft organist Evert van de Veen een feestelijk orgelconcert in de Bovenkerk te Kampen. Tijdens dit concert zal hij  koraalbewerkingen spelen van Kamper organisten. Kampen heeft een rijke historie op het gebied van orgelmuziek en van organisten. Dat bracht Evert van de Veen op het idee om een concertprogramma samen te stellen met koraalbewerkingen van organisten die in verschillende kerken in Kampen werkzaam zijn geweest of dat nog zijn. Op 10 november zal Evert van de Veen koraalbewerkingen ten gehore brengen van Klaas Jan Mulder (Nieuwe kerk) Willem Hendrik Zwart (Bovenkerk) Gradus Wendt (Bovenkerk) Piet Zwart (Burgwalkerk) Jan Zwanepol (Westerkerk) Harry Hamer (Nieuwe kerk) en Ab Weegenaar (Bovenkerk) De eerste en de laatste koraalbewerking die tijdens dit concert zullen klinken zullen worden afgesloten met samenzang.

Lees meer >

Schrijf reactie (0 Reacties)

bieb kampen

KAMPEN - Doe mee aan de provinciale leesclub van ‘Overijssel verwoord’! Meedoen kan als leeskring, maar ook als individu.  Niemand minder dan Tommy Wieringa heeft de leeslijst opgesteld. Op zaterdag 16 maart komen alle lezers samen en wordt de leesclub feestelijk afgesloten met een Q&A met de schrijver zelf, voordrachten en meer. Op zaterdag 27 oktober komt de leesclub bijeen in de Bibliotheek Kampen. Aanvang 10.00 uur.

Lees meer >

Schrijf reactie (0 Reacties)

voorwoord2

KAMPEN - Op zaterdag 20 oktober organiseert cultuurZIEN een historisch café. In het kader van de maand van de Geschiedenis vertelt Carin Koopman over de decoraties in en aan het Oude Raadhuis. Het historisch café start om 14.00 uur in huis '' 't Brieschend Peerd'', Buitennieuwstraat 17. De kosten bedragen € 7, 50 p.p. (leden Nutsdepartement 10% korting). Graag vooraf aanmelden voor deelname via kunst@cultuurZIEN.nl of bel met (038)331 10 24.

Lees meer >

Schrijf reactie (0 Reacties)

KAMPEN - Vrijdag 9 november organiseren David en William, van Hops & Grapes Festival, de 2e editie van “Battle of the Bottles”. Na het succes van de 1e editie zal er opnieuw een gevecht plaatsvinden om de ultieme smaakcombinatie! Wint Hops of Grapes?

Lees meer >

Schrijf reactie (0 Reacties)

kunstenaars

KAMPEN - De Kinderkunstacademie biedt twee Kunstworkshops aan voor kinderen in de herfstvakantie. Kinderen kunnen voor één workshop kiezen, maar ze kunnen ze ook allebei doen.

Fabeldieren

In de eerste workshop bedenk en maak je je eigen Fabeldier. Fabeldieren komen in verschillende culturen voor; zo hadden de Oude Egyptenaren bijvoorbeeld een sfinx: half leeuw, half mens. De eenhoorn is een fabeldier uit de middeleeuwen, maar zie je nu weer overal terug. In sprookjes komen ook fabeldieren voor die kunnen praten zoals “De gelaarsde kat”. In deze workshop bedenk jij jouw eigen fabeldier; hoe ziet hij eruit, waar leeft hij en welk geluid maakt hij of zij? Alles wat jij erbij bedenken kunt geef je vorm in een tekening gecombineerd met een collage van jouw eigen fabeldier. 

Lees meer >

Schrijf reactie (0 Reacties)

taal

KAMPEN - In samenwerking met het Cedin heeft de IJsselacademie een aangepaste uitgave van de lesbrief ‘Jouw taal hoort bij jou’ uitgebracht, speciaal voor vmbo-leerlingen in regio’s waar thuis ook dialect gesproken wordt

10 oktober jongstleden ondertekenden de verschillende Nedersaksische overheden een convenant met het Rijk waarin het Nedersaksisch als taal erkend wordt. Veel jongeren hebben echter nog de (onjuiste) aanname dat hun lokale, Nedersaksische dialecten een vorm van ‘slecht’ Nederlands zijn, in plaats van dialecten van een andere taal: het Nedersaksisch. Met deze uitgave hoopt de IJsselacademie discussie over de rol die taal bij de eigen identiteit van jongeren speelt op gang te brengen.

Lees meer >

Schrijf reactie (0 Reacties)

provincie overijssel

KAMPEN - Op 19, 20 en 21 oktober organiseren partners in de IJssel-Vechtdelta en Climate Campus verschillende activiteiten in Zwolle en Kampen rond de nationale Week van Ons Water. In Zwolle begeleidt natuur- en stadsgids Bernadet van der Veen wandelingen die jong en oud bewust maken van het water om ons heen. Kunstdocent Simone van der Meulen laat met haar tekenworkshop kinderen op een creatieve manier nadenken over het klimaat. In Kampen is er een avontuurlijke struintocht langs de IJssel voor kinderen van 10 tot 15 jaar oud waarbij waterveiligheid en natuur centraal staan.

Lees meer >

Schrijf reactie (0 Reacties)