Aardwarmte2IJSSELMUIDEN - In tuinbouwgebied Koekoekspolder is sinds 2012 een aardwarmtebron in gebruik. Deze aardwarmteborn levert warmte aan een drietal tuinbouwbedrijven. Deze week is begonnen met het aansluiten van een tweetal nieuwe afnemers van aardwarmte.

De twee nieuwe afnemers zijn Luma zaden en Kalter Aardbeien. Beide bedrijven hebben gezamenlijk een oppervlakte van bijna 5 hectare. De verwachting is dat rond de jaarwisseling de bedrijven volledig op aardwarmte zijn overgeschakeld.

De gasketel kan uit

Richard en Annet Kalter hebben een aardbeienkwekerij in IJsselmuiden. Door toepassing van aardwarmte kan de gasketel uitgezet worden en nemen zij zoveel mogelijk afstand van het gebruik van fossiele brandstof. Alleen in noodgevallen moeten ze nog terug vallen op aardgas. In april hopen ze de eerste aardbeien te plukken die geheel op aardwarmte geteeld zijn.

Door de uitbreiding van het aardwarmteproject kan er nu aan ongeveer 23,5 hectare tuinbouwkas warmte geleverd worden. Per jaar moet dat tot een besparing leiden van het gebruik van circa 4.500.000 kub aardgas. Dat komt overeen met het gasgebruik van bijna 3000 huishoudens.

aardwamte3Aardgas besparen voor 5 bedrijven

Radboud Vorage, beheerder van de aardwarmtebron, is zeer verheugd met deze uitbreiding. "We waren de eerste met een aardwarmtebron in Overijssel. We hebben veel moeten uitzoeken en er waren in het begin wat tegens lagen. Nu draait de bron uitstekend en kunnen we, met deze uitbreiding, optimaal aardgas besparen op 5 bedrijven. Dat is meer dan we 3 jaar geleden gehoopt hadden. De samenwerking loont!"

Belangrijke innovatie in glastuinbouw

Het toepassen van aardwarmte is een belangrijke innovatie in de glastuinbouw om op een meer duurzame wijze kassen te verwarmen. Het project past uitstekend in de doelstellingen van het Energiepact van de Provincie Overijssel en de ontwikkelingsvisie van Gemeente Kampen voor het tuinbouwgebied Koekoekspolder. Provincie Overijssel en gemeente Kampen ondersteunen het project met een lening en met kennis over duurzame ontwikkeling. Daarnaast is het aardwarmteproject in Koekoekspolder nauw betrokken bij de kennisontwikkeling van geothermie in Nederland en bij diverse innovatieve onderzoeken.

Voor meer informatie: www.geothermie.nl

 

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment