winnaar ichthusZWOLLE - Marijn Eigenhuis (16) uit vwo 6 van Ichtus College Kampen heeft de vierde editie van de Overijssel Debat Award gewonnen. In het provinciehuis in Zwolle streed hij donderdag 27 november in de finale tegen zijn klasgenoot Jolien Wolfsen. Hij is daarmee de beste scholierendebater Overijssel 2014. In vier rondes daarvoor liet hij al 21 leerlingen achter zich.

Publieksprijs

Juryvoorzitter Renée Wiggers (griffier van de provincie Overijssel) reikte namens de jury een beker, bos bloemen en een cadeaubon uit aan de winnaars. Naast de juryprijs kon het publiek dit jaar ook een winnaar aanwijzen. De publieksprijs ging naar Bram Omvlee (vwo 6) van het Gymnasium Celeanum uit Zwolle.

Pakkende oneliners
In het finaledebat verdedigde Marijn de stelling 'provinciale investeringen in duurzaamheid hebben in tijden van recessie geen prioriteit'. Volgens de jury was hij gedurende het hele debat sterk. Marijn zou volgens hen zo de politiek in kunnen, met zijn vele pakkende oneliners. Al zouden die volgens de jury nog wel een beetje gedoseerd mogen worden. Ook Jolien Wolfsen was een goede finalist; volgens juryvoorzitter Renée Wiggers bracht zij haar betoog met veel overtuiging. "Je gelooft haar meteen."

Vriendschappelijke concurrentie

Marijn reageerde verbaasd: "Ik had niet verwacht dat ik zou winnen. Ik vond het heel leuk om samen met Jolien in de finale te staan, er was sprake van vriendschappelijke concurrentie." Marijn wil later zeker verder met debatteren, of dat nu in de politiek is of niet. "In feite is dit een vaardigheid die overal goed van pas komt." Zijn studiekeuze sluit er in elk geval goed bij aan: hij wil gaan studeren aan het University College in Utrecht.

Jongeren betrekken bij democratie
De provincie Overijssel organiseert deze debatwedstrijd samen met de Jongerenraad Overijssel en het Pius X College uit Almelo. Met de wedstrijd willen ze jongeren meer betrekken bij de democratie door ze te laten debatteren over Overijsselse stellingen. De klassen van de deelnemende leerlingen hebben van tevoren een gastles gehad van een Statenlid en een raadslid.

In drie rondes bogen de deelnemers zich over stellingen over Syrische vluchtelingen, toerisme, waterveiligheid, aantal provincies en investeringen in duurzaamheid. Bij elke ronde vielen leerlingen af tot uiteindelijk twee finalisten over bleven.

 

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment