15078568 1969688119924877 6965181677633878347 n

KAMPEN – De gemeente Kampen houdt te weinig rekening met inwoners in het stedelijk gebied, zo bepleit Kampen op Zondag, de vereniging die vecht voor de zondagsvrijheid. Zo’n 55% van de inwoners uit de stad Kampen stemde in 2018 op een partij die voor de zondagsopenstelling is van supermarkten. Dat blijkt uit een analyse van de verkiezingsuitslagen gemeenteraadsverkiezingen. Dit is een significant ander beeld dan in de rest van de gemeente. In het stedelijk gebied stemde iets meer dan 36% van de kiezers op een christelijke partij. In de rest van de gemeente is dit bijna 46%. Een aanzienlijk verschil vindt Kampen op Zondag.

Deze cijfers zijn vergelijkbaar met een eerder representatief onderzoek dat in 2008 is uitgevoerd door ‘ADV Market Research’ in opdracht van de Gemeente Kampen. Ook toen al bleek dat de meerderheid van de mensen in het stedelijk gebied geen moeite heeft met koopzondagen. Eerder in ‘Zaterdag Live’ gaf kersverse wethouder van der Sluis aan dat de verplichte rustdag een religieuze achtergrond heeft. "De wethouder gaat hiermee voorbij aan het feit dat de stedelingen helemaal niet zo christelijk zijn, dat vind ik
jammer.", aldus Ruben Harms, Voorzitter van Kampen op Zondag. Hij heeft het idee dat het college niet goed bekend is met de cijfers die beschikbaar zijn.

Door de fusie met IJsselmuiden en enkele kerkdorpen in 2000 is Kampen in zijn algemeenheid conservatiever geworden. Veel Kampenaren uit stedelijk gebied herkennen zich daar niet in en steunen de actiegroep. Harms: “De groep die op zondag naar de supermarkt wil is te groot om te negeren”. Volgens Harms zou de raad ten aanzien van de verplichte zondagssluiting van supermarkten voor het stedelijk gebied een uitzondering moeten maken. Hij wijst erop dat de gemeente dit ook deed voor Grafhorst, die op zaterdag vuurwerk wilde afsteken toen oud en nieuw op zondag viel. ”Geef de supermarkten in de stad de vrijheid om op zondag open te gaan en laat ze in de kernen dicht, dan kom je tegemoet aan de wensen van de kerkgangers en aan de wensen van mensen die niet religieus zijn.”, aldus Harms.

Kampen op Zondag roept de gemeenteraad op om de beschikbare cijfers als basis te nemen in de discussie en in het besluit die zij het komende jaar gaat nemen over de zondagsopenstelling van supermarkten.

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment