37267928 619522865081210 8842515043082829824 n

KAMPEN - Zaterdag 8 september is Open Monumenten Dag Kampen! Er zijn maar liefst 41 monumenten te bezichtigen van 10.00 - 17.00 uur.  De locaties kunt u herkennen aan de vlag of de poster van Open Monumentendag. Luister naar Europese (orgel)muziek, lezingen, bekijk kunst in musea, rijd mee met het OMD treintje of loop mee met een rondleiding. Voor kinderen is er een zoektocht naar steenhouwersmerken, teken je eigen (fantasie)land, speurtocht door een molen; en meer....

Het landelijke thema is: In Europa. De IJssel stroomt al eeuwen langs Kampen en verbindt mensen met Europa. In de Hanzetijd voeren Koggen af en aan en iedere week voer de ‘Amsterdamse boot’ tot 1960. Het stromende water was het meest gebruikte vervoersmiddel voor mensen maar ook voor goederen. Handel in eten, drinken en materialen, zoals natuurstenen. Die natuurstenen werden uit steengroeven gehakt en vervoerd naar Kampen uit allerlei Europese landen. Zandsteen uit Bentheim, tufsteen uit Eifel en zelfs Öland kalksteen uit Scandinavië. De natuurstenen vormen de basis voor veel monumenten die bovendien nog zichtbaar zijn. . Om die bijzondere stenen te ontdekken wordt u uitgedaagd. Hoe goed kent u Kampen? Wandel door Kampen en ontdekt welke panden zijn opgebouwd met welk type steen. Ga op zoek naar bijzondere details en steenhouwersmerken.

Het thema ‘In Europa’ wordt in Kampen zichtbaar door de natuurstenen die uit verschillende plekken in Europa zijn vervoerd. Kortom een stukje onontdekt erfgoed dat u op Open Monumentendag kunt opsporen.

Lees HIER meer over het programma en blijf op de hoogte.

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment