Ut ya 22 juli ps 1 jpg sd low 500x750

KAMPEN - Het seizoen bij Filmhuis Kampen begint op 21 september met de vertoning van de film ‘Utøya 22. juli’. Deze film vertelt het heftige verhaal uit 2011 over de aanslagen door Breivik tijdens een zomerkamp van jongeren op het eiland Utøya in Noorwegen. Eén van de grootste krachten van de film is het gebruik van suggestie. Het overgrote deel van Breiviks gruweldaden wordt niet letterlijk getoond. Met het zeer indrukwekkende ‘Utøya 22. juli’ brengt regisseur Erik Poppe de aandacht terug naar de verschrikkingen van die dag, en laat hij ons in één zenuwslopende take zien, wat niet te beschrijven valt.

 

 

De film opent met een bewakingsopname van de explosie in Oslo en gaat vrijwel meteen over naar het eiland. Aan de rand van een dicht bos pakt de camera de achttienjarige Kaja op, om haar vervolgens niet meer uit het oog te verliezen. We volgen haar naar haar tent terwijl zij met haar moeder belt, die bezorgd is na de aanslag in Oslo. Kaja stelt haar gerust: Utøya is misschien wel de veiligste plek om op dat moment te zijn. Met effectief gebruik van middelen en met respect voor de slachtoffers is Erik Poppe met Utøya 22. juli erin geslaagd om een inktzwarte pagina uit de Noorse geschiedenis op zeer aangrijpende wijze te vertellen. Doordat de aandacht volledig naar de slachtoffers uitgaat, wordt de impact van Breiviks verschrikkelijke terreurdaad alleen maar groter.

Aanvang 2015 uur. Kaartjes a 8,- zijn verkrijgbaar aan de kassa van de Stadsgehoorzaal Kampen. Deze film heeft een pauze van 15 minuten.

Meer info: www.filmhuiskampen.nl

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment