dementie twitter 700x400

KAMPEN -  Dementie betekent niet automatisch dat er niet meer auto gereden mag worden. Maar hoe zit dit precies? Zodra een naaste de diagnose dementie heeft, is ze in principe niet meer bevoegd om auto te rijden. Indien er sprake is van (zeer) lichte dementie is er een speciale rijtest mogelijk bij het CBR. Als deze test met succes wordt behaald mag er elk geval nog één jaar gereden worden. Dat een naaste zo lang mogelijk wel deelnemen aan het verkeer is zeer begrijpelijk, het is een gevoel van onafhankelijkheid. Maar het kan op een gegeven moment onverantwoord worden. Voor mantelzorgers kan het lastig zijn om dit bespreekbaar te maken.

Dementie kan al in een vroeg stadium worden aangetoond. Daarom is het mogelijk om kort na de diagnose het rijbewijs soms nog een tijdje te houden. Een voorwaarde daarvoor is wel dat de diagnose wordt doorgegeven aan het CBR. Daarvoor moet een Gezondheidsverklaring (voorheen Eigen Verklaring) te kopen bij het CBR. Dit is te regelen bij de gemeente en via de website van het CBR.

Verzekering
Zodra de diagnose dementie is vastgesteld en zolang het CBR geen uitspraak heeft gedaan over de rijvaardigheid is deelnemen aan het verkeer op eigen risico. De verzekeraar mag dan namelijk weigeren uit te keren bij een ongeval.

Om goed verzekerd te zijn, dient de verzekeringsmaatschappij een kopie van het nieuwe rijbewijs en van de brief van het CBR te ontvangen. Het is verstandig om een schriftelijke reactie te vragen en deze bij de polis te bewaren. Daarmee kan uw naaste na een eventuele aanrijding aantonen dat de verzekeringsmaatschappij op de hoogte was van de veranderde situatie.

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment