Visserijmiddag Stadsarchief

KAMPEN - Op zaterdag 22 september 2018 komt het visserijverleden tot leven bij het Stadsarchief Kampen. Ontdek, proef en ervaar die middag het Kampen van de tijd dat de Zuiderzee nog bestond. Het is dit jaar 100 jaar geleden dat de Zuiderzeewet van kracht werd. En wat heeft dat veel veranderingen gebracht voor Kampen. Deze zijn op de tentoonstelling Bitterzoete Zuiderzee te zien. “Niet alleen de bittere en de zoute verhalen worden verteld. Ook wat het Kampen gebracht heeft. Vandaar de titel Bitterzoete Zuiderzee”, vertelt Annelies Rijkhoff van het Stadsarchief. De Stichting Vischrookerij van Heerde en Reumer te Brunnepe zorgde voor de aankleding van de expositie met authentieke voorwerpen uit het visserijverleden van Kampen. “De tentoonstelling en de historische documenten van het Stadsarchief komen hierdoor echt tot leven”.

PROEF HET ZUIDERZEEVERLEDEN
Op deze zaterdagmiddag staat de Foodtruck van de Vischrookerij op het binnenplein van de Stadskazerne. Volg gewoon de geur van vers gerookte vis. Deze vis wordt ter plekke gerookt zodat u het visserijverleden van Kampen kunt proeven. Net als bij de expositie is ook het plein aangekleed met de historische attributen van de Vischrookerij. Job Jager kijkt er naar uit: ”Met de opening van de expositie begin september hebben we meer dan 150 mensen laten proeven van de ambachtelijk gerookte zalm. We gaan zaterdag 22 september zeker voor het dubbele aantal.”

ERVAAR HET ZUIDERZEEVERLEDEN
De vissersschepen van de Stichting tot het behoud van de Kamper Botters maken het plaatje compleet. Stap aan boord en vaar mee een stukje de IJssel af. Onderweg wordt op authentieke manier gevist.

Een van de doelen van de stichting is het bevorderen van belangstelling voor botters, punters en andere klassieke vissersvaartuigen. “Toen wij gevraagd werden door het Stadsarchief om met de visserijmiddag mee te doen hoefden we niet lang na te denken. Het is voor ons een prachtige kans om de mensen te laten zien dat de Kamper botters een belangrijk stuk van de geschiedenis van de voormalige visserstad zijn.” zegt Berry Zandbergen van de Kamper botters. “We hopen veel mensen aan boord te mogen verwelkomen.”

“De visserijmiddag is op zaterdagmiddag 22 september van 13.00 tot 17.00 uur. De expositie, een drankje, de vis en het varen is gratis. We hopen dat we op deze manier iedereen kunnen laten zien dat geschiedenis leeft.  Deze geschiedenis is zo tastbaar. En heeft zo’n impact gehad voor velen. Denk aan de watersnoodrampen, de evacuatie van Schokland en de gedwongen verhuizing naar Kampen. Het verdwijnen van de Zuiderzee. De komst van nieuw land”, zegt Hester Timmerman van het Stadsarchief Kampen.

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment