JAN VAN ARKEL

KAMPEN -  Op 12 februari organiseert de Historische Vereniging voor de IJsseldelta Jan van Arkel haar maandelijkse lezing. Dit keer heeft de lezing de Amsterdamse School in Kampen als Onderwerp. Geraart Westerink houdt de lezing.
Omstreeks 1910 (tot ongeveer 1935) ontstond in de Amsterdam een stroming in de architectuur en de toegepaste kunst die bekend zou worden onder de naam Amsterdamse School. De stijl van de Amsterdamse School is grillig, ambachtelijk en expressief. Er is veel ruimte voor de fantasie, op een wijze die vaak uiterst onpraktisch is en heden ten dage nauwelijks meer denkbaar zou zijn, maar daarom des te boeiender is. 

De stroming, die in de jaren dertig langzaam verwaterde, verspreidde zich geleidelijk over het land. Ook in Kampen zijn diverse individuele gebouwen en zelfs (delen van) wijken (Zuid, Oranjewijk) te vinden die kenmerken dragen van de Amsterdamse School. In de lezing komen ze uitgebreid aan bod. 

Over de spreker

De lezing wordt gegeven door kunsthistoricus Geraart Westerink. Hij schreef diverse boeken en artikelen over stedenbouw en architectuur, met name in Kampen.    

Praktische informatie Historische Vereniging voor de IJsseldelta Jan van Arkel 

  • Dinsdag 12 februari 
  • 20.00 uur, inloop 19.30 uur 
  • Johan van Mulkenzaal in De Stadskazerne, Oudestraat 216 te Kampen.  
  • Gratis entree voor Jan van Arkel-leden en leden van de Bibliotheek Kampen. 
  • Entree niet-leden € 2,00.
  • Pauzedrankje € 1,00.
Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment