1b7b85ed73cce7d1a9f8175b17dcb61931212a26

KAMPEN - Ieder uur komen er in Nederland vier mensen met dementie bij. Twee à drie hiervan hebben Alzheimer, een hiervan was de hait (fries voor vader) van kunstschilder Hendrik Elings. Hij portretteerde zijn vader Rint Elings veel en ging daarmee verder tijdens zijn ziekteproces. Hij droeg daarbij steevast een wit hemd. In de loop van de jaren bleef het hemd hetzelfde, maar vader Elings veranderde van een stoere, sterke man naar ziek, broos, mager en afwezig. Na het overlijden van zijn vader schilderde hij zijn gezin met als bijzondere overeenkomst dat zij werden geportretteerd in het witte hemd van zijn vader. Het hemd waarin Elings zijn vader zich het best herinnert. Deze pure en indringende serie portretten worden van 15 februari tot en met 11 mei in Museum Huys der Kunsten tentoongesteld. Een van de te bezichtigen portretten werd in 2017 verkozen tot ´Schilderij van het jaar 2017´. Er is bij deze tentoonstelling ´Hait … portret van een hemd´ een gelijknamig boek verschenen. Het boek is te koop in het museum. Het Museum Huys der Kunsten bevindt zich aan de Voorstraat 20 te Kampen en is open op vrijdag en zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur.

 

Het ontstaan van de serie portretten is in de vijf jaar dat dit duurde vastgelegd in een documentaire, die uitgezonden is op televisie. Dit deel uit de serie Fryslân Dok, genaamd ‘Hait … portret van een hemd’ is ook online te zien. Eveneens verscheen een boek met gelijknamige titel, waarin naast tekst en afbeeldingen van portretten ook portretfoto’s te zien zijn van Baukje Venema. Zij maakte deze met een zogenaamde ‘pinhole’ camera. Enkele van deze foto’s zullen ook te zien zijn in Museum Huys der Kunsten. Het boek is te koop tijdens de openingsuren van Museum Huys der Kunsten.

De tentoonstelling zal op zaterdag 2 maart om 15.00 uur geopend worden door wethouder Jan Peter van der Sluis. Hij heeft onder andere coördinatie sociaal domein in zijn portefeuille en is lid van het algemeen bestuur GGD IJsselland. Hij is hierdoor betrokken bij het steeds groter wordende maatschappelijke probleem en verdriet van dementie. Harpiste Mechteld Karlien de Jongh verzorgt de muzikale omlijsting. Zij speelt al vanaf haar 12e voor dementerende ouderen. Ze was een van de eerste Therapeutisch Harpisten in Nederland en ontwikkelde sindsdien haar eigen cursus en methode die harpisten leert om goede therapeutische muziek te verzorgen.

Meer informatie via de website www.huysderkunsten.nl of de Facebook pagina Museum Huys der Kunsten

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment