zz

KAMPEN - Van Lennep, Harvard en Richard Lovett reisden rond de Zuiderzee en waren geschokt door het verval van de eens zo trotse steden. Peter Bosman deed hetzelfde, maar dan honderd jaar later en schreef er een (vaar) gids over. Het verval is gestopt,  de steden zijn weer welvarend en meestal een bezoek waard. Tijdens zijn reis stuitte de schrijver op tal van verhalen en bijzonderheden. Zoals de oudste kaart van het IJsselmeer die is gemaakt voor een Engelse koning die zijn vrouw moest ophalen. Marken ooit doormidden werd gedeeld door een kanaal waarvan de sporen nog zijn terug te vinden. Het trieste gegeven dat er nog 300 vliegtuigwrakken onder de waterspiegel liggen.

We zien het niet altijd, maar de steden ronde de voormalige Zuiderzee zijn heel bijzonder. Een groot deel van de zee is verdwenen maar een deel van het water bleef, net als alle steden.

In de gids staan alle steden en dorpen rond de voormalige Zuiderzee. We vinden restanten uit de oudheid tot het heden. Zoals de nieuwe Afsluitdijk maar ook de Hanzetijd en de Gouden Eeuw. Periodes met rijkdom, mooie herenhuizen en grachtenpanden. En vestingsteden, forten en bunkers uit latere tijden.  We bezoeken alle steden maar ook de vele vluchthavens en eilanden in het gebied.  Een inspirerend boek dat met andere ogen naar de mooiste havens kijkt.

  • De tuinhekjes van Workum.
  • Marken werd ooit doormidden gedeeld door een kanaal, de sporen zijn nu nog terug te vinden. De 300 vliegtuigwrakken onder de waterspiegel.
  • Is een watervliegtuig ook een boot?
  • Waarom werd Elburg verplaatst?
  • Hoe komt de Rotterdamse hoek aan zijn naam.
  • Is een watervliegtuig ook een boot?
  • Kornwerderzand, de plek waar de invasie werd gestuit.
  • We vinden restanten uit de oudheid tot het heden.
  • Zoals de nieuwe Afsluitdijk maar ook de Hanzetijd en de Gouden Eeuw. Periodes met rijkdom, mooie herenhuizen en grachtenpanden. En vestingsteden, forten en bunkers uit latere tijden. 

Een vaargids en ontdekkingsgids, met actuele en historische achtergronden. Dit boek is bestemd voor watersporters die al op het IJsselmeer, Markermeer en de Randmeren varen én ook voor mensen die dat willen gaan doen. Naast nautische aanwijzingen leest u ook veel over de geschiedenis van het gebied.  Want de voormalige Zuiderzee is een mooi vaargebied met een rijk verleden waarvan de sporen nog steeds zichtbaar zijn.

Verkoopprijs is 24,95

Formaat 17 x 21 cm

128 pagina’s full color.

9789086713820

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment