Knipsel Margaretha 3

Foto's en tekst door Alex de Jong @ Attest Communicatie

KAMPEN – De mensen van De Tijdmachine reizen wat af. Zaterdagavond zongen ze voor de ouderen in Woonzorgcentrum Margaretha; eerder die dag deden ze al de bewoners van Myosotis aan. Een cadeautje van het jubilerende Kagas. ‘We zijn blij dat Gerrit Juffer ons dit optreden schenkt’, vertelt Geke Loos van de Activiteitenbegeleiding. ‘Tenslotte kunnen we onze bewoners dit soort muzikale optredens maar heel weinig aanbieden.’ De circa vijftig aanwezige bewoners genoten met volle teugen. ‘Dit zouden ze veel vaker moeten doen’, klonk het na afloop.Eerder zong Geert Leurink voor driemaal zoveel mensen in Myosotis. Nu, in de avond, brengt hij, samen met Esther Groenenberg, een vijftigtal bewoners van ‘Margaretha’ in vervoering. Een avond boordevol muziek en een mooie interactie met het publiek. Een prettig tijdverdrijf voor de aanwezige bewoners.

Praatjes
Ik merk hier, als aanwezige verslaggever, dat menigeen wel even wil weten wie ik ben en wat ik hier doe. Tenslotte ben ik geen vrijwilliger, maar een onbekende, al heb ik volgens sommigen wel een ‘heel erg bekend’ gezicht. ‘Misschien kent u me van de krant’, zeg ik hoopvol tegen een vierde oudere dame die mij aanspreekt. ‘Ik ben Alex.’ ‘Nee, dat denk ik niet’, zegt ze, terwijl haar blik mij vasthoudt. Ze zit duidelijk om een praatje verlegen. ‘Ik ken u van de kerk.’ Dat denk ik dan weer niet, want ik ben trots op mijn heidense ‘roots’, maar ik besluit die info niet te delen. Dus glimlach ik vriendelijk. ‘U zingt in het koor’, gaat ze verder. Ook dat ‘denk’ ik niet, maar ik besluit het ‘spelletje’ mee te spelen en zeg: ‘Oh, dat is mijn broer.’ ‘Dat kan’, zegt ze. ‘Hij lijkt sprekend op u’, lacht ze en legt vriendelijk haar hand op mijn arm. ‘Dat zeggen wel meer mensen’, zeg ik. ‘Ik wens u een hele fijne avond’, fluister ik en weet haar aandacht te verplaatsen naar het huiskamerdecor waar de twee zangers een optreden ten beste verzorgen. Tenslotte is daar het ingehuurde entertainment. Ik ben ingehuurd voor andere dingen.

Terug naar jonge jaren
Geert en Esther spelen al een tijdje de sterren van de hemel. Ik hoor flarden van ‘langs het tuinpad van mijn vader’, maar ook ‘Living doll’ van Cliff Richard. De afwisseling van herkenbare, Hollandse liedjes en Engelstalige hits, blijkt goed te werken. De bezoekers worden op subtiele wijze teruggebracht naar de tijden van weleer; toen iedereen nog jong was en zich zonder rollator kon voortbewegen. Wanneer Esther ‘verklapt’ dat ze vooral van ‘oudere mannen’ houdt en daarom graag in dit soort centra speelt, heeft ze de lachers op haar hand. In de zaal is Dries al snel de man bij wie haar hart sneller gaat kloppen. Ze is ‘verliefd’, beweert ze en zet dan, samen met Geert, een nieuw liedje in. Ik ken het zelf nog van de radio, van een DJ die Peter heette, waarbij het liedje steevast eindigde met: ‘Peterrrr ik ben verlieieiefd…’ Nu is Dries de man van haar dromen. Diezelfde man zal, aan het einde van het concert, de dames in het wooncentrum verklappen dat hij de polaroid van hem en haar op zijn nachtkastje zal plaatsen, zodat hij er iedere avond nog even naar kan kijken. Terwijl hij dit zegt, glundert hij van oor tot oor.

Knapper op de foto
‘Do you wanna dance’, ‘Believer’, ‘Knocking on your door’ en ‘Rockin’ Billy’ vliegen voorbij, terwijl een vrijwilligster her en der foto’s maakt van toeschouwers. Als een man de polaroid van zijn vrouw ziet, kan hij het niet nalaten om te roepen: ‘Ie bin d’r veule knapper op’e wurden.’ Dat een dergelijke opmerking niet zonder consequenties kan blijven, zal niemand verbazen. Later, wanneer hij in de pauze een biertje bestelt, moet hij het er stevig van lusten. ‘Dat is nu al je tweede van vandaag. Stop daarmee.’ Dat het een alcoholvrij biertje is, boeit haar duidelijk niet. ‘Je hebt al zolang geen bier meer gehad en dan drink je er nu ineens twee?! Dat is niet goed.’ Natuurlijk wordt er om hen heen vrolijk gelachen. De stemming zit er goed in en niets kan dat veranderen. Tenslotte is ‘leedvermaak’ ook vermaak.

Knipsel Margaretha 2

‘Yesterday’, ‘Geef mij maar Amsterdam’ en ‘Foxy Foxtrot’, zo komen allemaal voorbij. Activiteitenbegeleidsters Carla en Geke weten de ene na de andere bewoner ertoe te verleiden om de dansvloer op te gaan en de beentjes lekker los te schoppen. Zelf geven ze het goede voorbeeld. Geert en Esther weten de zaal mee te krijgen met ‘Grieks zwaaien’ en zingen ‘zachtjes tikt de regen tegen het zolderraam’. Ze krijgen de zaal zover om bij ‘Daar aan de Costa del Sol’ het ‘Tingelingeling’ volmondig mee te zingen. Ook ‘Het is moeilijk bescheiden te blijven’ en ‘meisjes met rode haren’ weet menige meezinger te verleiden. Als afsluiter spelen en zingen ze ‘Great balls of fire’, waarbij menigeen de stoel verruilt voor de dansvloer. ‘Dan hoef ik deze week niet meer naar de sportschool’, merkt een kwieke dame na afloop tevreden op. Wanneer dan nog een keer het dak eraf gaat met Peter Koelewijns superhit, keert de rust terug, zoeken bewoners weer naar hun rollator of scootmobiel en ontstaat er een file bij de lift. ‘Hoe was het?’ vraag ik enkele dames die aan tafel blijven zitten.

Alleen op de kamer
‘Wat was dit leuk’, klinkt het volmondig. ‘Jammer dat ze dit niet vaker organiseren.’ ‘Er gebeurt hier niet veel?’, vraag ik. ‘Zeker wel, maar nog te weinig’, klinkt het. ‘Maar je begrijpt: als ik dan kan kiezen tussen een avond alleen op mijn kamer, of dit, dan ben ik natuurlijk liever hier…’ Alleen op de kamer… ik moet denken aan mijn vroegere, maar nooit uitgevoerde, voornemen om gewoon eens zo nu en dan een wildvreemde oudere te bezoeken; zoals ik vroeger ook wekelijks even bij mijn pake en beppe (Fries voor opa en oma) langs ging voor een praatje. Zouden ze daar behoefte aan hebben? Kan en wil ik daar tijd voor vrijmaken?

‘We zijn erg blij met dit optreden’, merkt Activiteitenbegeleidster Geke Loos op. ‘Het brengt erg veel gezelligheid. Een groot feest voor onze bewoners, maar helaas kunnen we dit soort muzikale optredens maar weinig aanbieden, want er hangt natuurlijk wel een prijskaartje aan.’ Ze is dan ook dankbaar voor het bijzondere gebaar van Gerrit Juffer van Kagas. De jubilaris is, samen met vrouw en dochter, natuurlijk ook aanwezig en heeft van een afstandje - en in stilte - genoten. Misschien dat hij bij een volgende gelegenheid nog wel eens gaat dansen…

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment