open

Directeur organisatie landelijke Open Monumentendag is erbij

KAMPEN - Komende zaterdag 14 september vindt in de Bovenkerk in Kampen het eerste evenement in het land plaats: de kerk is die ochtend al om 7 uur open voor publiek. Bij de opkomende zon vinden drie uitzonderlijke concerten plaats onder de titel Cathedral Mobile. De orgelklank van het koororgel wordt op een nieuwe manier gecombineerd met elektronische klank. Bij het derde concert om 9 uur ’s ochtends is een bijzonder gastoptreden van het Kamper Trompetter Korps.

Speciale gast zaterdagochtend om 7 uur is Marlo Reeders, sinds een jaar directeur van de Stichting Nederland Monumentenland. Deze stichting is de aanjager en coördinator van de landelijke Bankgiro Loterij Open Monumentendag, en de Kamper organisatie is heel vereerd dat zij haar volle dagprogramma start in Kampen. Reeders bezoekt dit weekend zo veel mogelijk activiteiten bij diverse monumenten in het land, om de vele vrijwilligers persoonlijk te ontmoeten. “Vrijwilligers zijn onlosmakelijk onderdeel van het succes van Open Monumentendag,” zegt ze. “Zonder hun inzet, gastvrijheid, vrolijkheid, creativiteit en teamgeest zou Open Monumentendag onuitvoerbaar zijn. Door al dat werk dat wordt verricht, kunnen wij onze monumenten delen met een groot en divers publiek.”

Bezoekers kunnen tijdens Cathedral Mobile in- en uitlopen, bij 3 concerten die elk 1 uur duren. Het eerste concert begint om 7:08 uur en is een meditatief ochtendconcert bij zonsopgang, met orgel en elektronica. In het tweede uur om 8 uur spelen altviolist Oene van Geel en basklarinettist Gareth Davis een hoofdrol. Het derde concert om 9 uur is spectaculair: vanuit de straten van Kampen voegt om 9 uur het Kamper Trompetter Korps zich in. Cathedral Mobile eindigt om 10 uur, waarna het programma van Open Monumentendag zich verder ontvouwt, met concerten en rondleidingen in de Bovenkerk en op de vele locaties in Kampen en de rest van het land (5000, in bijna alle gemeentes). Cathedral Mobile klonk eerder in de kathedrale kerken van Toulouse, Genève, Düsseldorf, Amsterdam, Haarlem en Alkmaar.

Jacob Lekkerkerker (1975), componist van Cathedral Mobile, geniet internationaal bekendheid als een vernieuwer van het orgel-genre, door dit oeroude instrument samen te brengen andere muzikale genres en kunstvormen en met elektronische muziek. Hij is director of music van de Oude Kerk te Amsterdam, waar hij baanbrekend programmeert met tentoonstellingen en vernieuwende concerten. In Kampen brengt Jacob Lekkerkerker de volgende musici mee: Alfredo Genovesi (elektronica), Oene van Geel (altviool) en Gareth Davis (basklarinet). De titel “Cathedral Mobile” verwijst naar de beweging van klank, in de bijzondere ruimtelijke akoestiek van de Bovenkerk.

Cathedral Mobile, editie Monumentendag Kampen, is een samenwerking tussen de Bovenkerk en Stichting Lekkerkerker & Co, en wordt ondersteund door het Fonds Podiumkunsten, het Prins Bernhard Cultuurfonds, het Cultuurfonds Kampen en de NBC Trust in Londen. Toegang tot de Bovenkerk gedurende de gehele Open Monumentendag is gratis.

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment