stadsgehoorzaal

KAMPEN- Ter gelegenheid van Internationale Vrouwendag presenteert sopraan Johannette Zomer op 4 maart in de Stadsgehoorzaal Tranen van Maria: een multidisciplinaire voorstelling door en voor vrouwen uit diverse culturen en met verschillende achtergronden. Het Stabat Mater van Pergolesi vormt de rode draad en wordt aangevuld met Sefardische en Arabische liederen, Middeleeuwse lofzangen, dans en verhalen. Aan de productie werken behalve Johannette Zomer ook Cécile van de Sant (mezzosopraan), Rolinha Kross (Sefardische zang), Rojin Hassan (Arabische zang), Alisa Cuuna (theatermaker en verhalenverteller), een Eritrese dansgroep, Saffraan Ritueel Drumtheater en PA’dam en ZAZ Vrouwenkoor o.l.v. Maria van Nieukerken mee.


Vele componisten hebben het op muziek gezet, niemand deed het zo indringend en ontroerend als Pergolesi: het Stabat Mater, een middeleeuws gedicht over het lijden van Maria om haar gekruisigde zoon. Deze muziek is de ruggengraat van het concert, en tussen de delen door klinkt een palet aan vooral door vrouwen geschreven muziek. Naast het Stabat Mater wordt de mystieke kant van de vrouw belicht met enkele liederen van Hildegard von Bingen, een van de eerste vrouwelijke componisten, en op vrouwen geïnspireerde Arabische en Sefardische liederen. Ook klinken er Cantigas de Santa Maria: eenstemmige religieuze lofliederen uit de Middeleeuwen. Speciaal voor dit concert heeft de Australische Kate Moore een hedendaagse Cantiga geschreven. Dit nieuwe, meerstemmige stuk brengt het vrouwenkoor, de solisten en de muzikanten samen.

Tijdens de voorstelling zal theatermaker Alisa Cuuna, een jonge vrouw van Roma-afkomst, haar verhaal maar ook dat van andere sterke vrouwen uit verschillende culturen vertellen en spelen.

De voorstelling begint om 20.00 uur. Kijk voor meer informatie op www.stadsgehoorzaalkampen.nl

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment