thumbnail Alieke de Boer HR liggend

KAMPEN - Onlangs verscheen via Boekscout het boek ‘Autist! Gepest worden omdat je anders bent’ van Alieke de Boer. Vanaf deze week ligt haar boek te koop in de belangrijkste boekhandels in de regio. Het is een aanrader voor iedere jongere (en elke ouder) die wil weten wat het is om een klasgenootje met autisme te hebben of te zijn.

Nou gebeurt het wel vaker dat iemand met autisme een boek schrijft. Maar dat een zo pril schrijftalent dat doet, een jonge vrouw uit de Noordoostpolder die zelf nog steeds een opleiding volgt en volop in een spannend proces zit richting zelfstandig wonen, dat is toch wel bijzonder. Daarnaast gaat haar boek over autisme en gepest worden. Dat is geen onderwerpkeuze waar elke schrijver over autisme zich wel bij voelt. Maar Alieke duidelijk wel. Niet dat haar boekje autobiografisch is, maar het sluit wel goed aan bij haar beleefwereld toen ze zelf de leeftijd had van de hoofdpersonen, de autistische Lukas en zijn nieuwe schoolmaatje Emily.

Spannend

Het verhaal geeft ons een inkijkje in wat er allemaal door het hoofd speelt van de jonge Lukas: de druk die hij elke dag weer voelt op weg naar school, de panische angst om weer gepest te worden. Het is al spannend genoeg om naar school te moeten als je autisme hebt, om dan óók nog eens gepest te worden? Het lijkt bijna normaal te zijn voor Lukas om gepest te worden op een normale school, gewoon omdat hij anders is. Maar naar een speciale school gaan? Dat wil hij liever niet. Ook Lukas wil liever gewoon ‘gewoon’ zijn, net als alle andere kinderen.

‘Autist’ brengt kinderen met autisme de geruststellende boodschap dat het niet erg is om naar het speciaal onderwijs te gaan als dat beter voor je is. Daar krijg je namelijk niet het stempel dat je ‘anders’ bent en in de klas ben je echt niet de enige die het spannend vindt dat jij je als nieuwe leerling meldt. Verder is de opzet van het boek erg speels: Als lezer beleef je elke gebeurtenis namelijk twee keer, steeds vanuit een ander perspectief. De ene keer voel je de intense spanning achter de angstige ogen van Lukas. Wat staat hem nu weer te wachten? De andere keer leef je mee vanuit de leefwereld van zijn maatje Emily. Hoe weet ze hem toch steeds weer moed in te praten?

Aanrader

‘Autist’ is een aanrader voor elke Lukas onder ons. En voor iedere jonge scholier tussen de 10 en de 14 jaar die een vorm van autisme heeft en het wel heel spannend vindt om naar school te gaan. Voor elke ouder ook, die voor de keuze staat om zoon- of dochterlief aan te melden bij een gewone school of een school voor speciaal onderwijs.  Maar bovenal is ‘Autist’ een snel en lekker leesbaar boekje voor alle medeleerlingen. Voor iedere ‘Emily’ die wel eens wat meer wil weten over dat klasgenootje waarvan ‘ze zeggen’ dat het een autist is.

Autist is vanaf 9 oktober verkrijgbaar bij boekwinkel De Rivier in Wezep, Boekhandel Marsman (’t Harde en Emmeloord) en The Readshop in Kampen.

‘Autist! Gepest worden omdat je anders bent’, door Alieke de Boer. Uitgeverij Boekscout; prijs 15,99 euro; 64 pagina’s; ISBN: 9789464034493, Paperback. Bestellink: https://www.boekscout.nl/shop2/boek.php?bid=10766

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment