4b2e3878 34de 486a 9988 d7dc423d245e thumb840

KAMPEN  -  Op 29 december 1920 is de Bijenvereniging Kampen en omstreken opgericht. De vereniging is opgericht met het doel kennis te delen over het houden van bijen. In 100 jaar is er veel veranderd op het gebied van bijenhouden en in de vereniging. Zo had de vereniging op het hoogtepunt ruim 114 leden. Omdat niet iedereen de bijen bij huis kwijt kon, werd door de gemeente Kampen de Brunneper Bongerd aangeboden om daar de bijen neer te zetten. In deze bongerd kon de bijenvereniging haar Bijentuin realiseren. Deze bijentuin gebruikten de imkers al vanaf 1959 voor het stallen van onze bijen. Door de jaren heen werd het bijenhouden steeds minder populair. Op een gegeven moment waren er niet meer dan 19 leden. Door enkele leden is toen het plan bedacht om voorlichting te geven op scholen. Dit zorgde ervoor dat de vereniging weer begon te groeien. Omdat er ook steeds meer aandacht komt in de media voor de natuur en de bijen, melden zich gelukkig ieder jaar weer nieuwe leden aan. Op dit moment telt de vereniging 35 imkers.

Door deze groei in leden is de vereniging momenteel druk bezig met het vernieuwen van de bijentuin. Samen met de gemeente en de stichting de Brunneper Bongerd zijn er plannen gemaakt om de Brunneper Bongerd en de Bijentuin opnieuw in te richten. Het jaar 2021 zal dan ook een jaar worden waarin deze veranderingen plaats gaan vinden. Daarnaast is de vereniging druk bezig om te kijken of er, met het oog op het groeiende ledenbestand, een extra bijentuin gerealiseerd kan worden. Gehoopt wordt in deze nieuwe bijentuin meer educatie en opleiding te kunnen geven. Niet alleen op het gebied van bijenhouden, maar ook op het gebied van biodiversiteit. Daarnaast vindt de bijenvereniging het belangrijk om zich ook in te zetten voor de solitaire bij, de vlinder en de hommel. Hiervoor is de de Bijenvereniging Kampen in gesprek met andere verenigingen en de gemeente.

Het wordt een heel spannend jaar. De leden hopen een paar mooie stappen te kunnen maken waardoor zij in staat zijn om de komende jaren door te groeien. Voor de vereniging natuurlijk goed, maar vooral is de natuur hier erg bij gebaat!

De Bijenvereniging Kampen eo hoopt als de renovatie van de Bijentuin en de Brunneper Bongerd gereed is , belangstellenden te mogen ontmoeten op deze prachtige plek midden in de wijk Brunnepe .

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment