waterconnectsKAMPEN - Het veranderende klimaat maakt het steeds belangrijker om oog te hebben voor waterveiligheid en klimaatadaptatie. Meer dan twintig Hanzesteden tekenen daarom het Charter of Kampen tijdens het Hanzecongres ‘Water Connects’ op vrijdag 16 juni 2017. Ze spreken daarmee af om als Hanzesteden meer samen te werken qua kennisontwikkeling en –deling rondom waterveiligheid en klimaatadaptatie.

Initiatiefnemers zijn de gemeente Kampen, gastheer van de internationale Hanzedagen in 2017 en de provincie Overijssel, organisator van het Hanzecongres ‘Water Connects’.

Water verbindt de Hanzesteden
Bort Koelewijn, burgemeester van Kampen: “Het water heeft ons welvaart gebracht, maar kan ook dreiging geven. Veel Hanzesteden zetten stappen op het gebied van waterveiligheid en klimaatadaptatie. Die kennis kunnen wij actief met elkaar delen en gebruiken om voor onze historische steden een klimaatstrategie te ontwikkelen voor de korte en lange termijn.”

Kampen dient als voorbeeld
Koelewijn: “In 2002 is een flexibele kering langs het historische IJsselfront van Kampen gebouwd. Een bijzondere kering, want deze loopt dwars door een deel van de woningen op de IJsselkade. Hiermee blijft het unieke aanzicht van de stad Kampen aan de IJssel bewaard. Voor het sluiten van de kering is de Hoogwaterbrigade ingesteld. Deze brigade bestaat uit honderden vrijwilligers van de stad Kampen, die jaarlijks de sluiting van de kering oefenen. Het hoogwaterbewustzijn in de stad Kampen is hoog.”

Samen oplossingen ontwikkelen
Gedeputeerde Bert Boerman van de provincie Overijssel is enthousiast over het ‘Charter van Kampen’: “Samen kunnen we oplossingen ontwikkelen om elkaar en de wereld verder te helpen. Vergeet daarbij ook de economische kansen niet. Wateropgaven brengen grote investeringen en economische activiteiten met zich mee. Kunnen we door slim te combineren stedelijke plannen tegen relatief lage meerkosten water- en klimaatrobuust uitvoeren? Door de handen ineen te slaan kunnen we kosten besparen en eerder kansen signaleren. En kwaliteit toevoegen aan onze steden. Dat is ons gezamenlijk belang.”

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment