0120168 BorstkankerLogo 665x250

KAMPEN - Het bevolkingsonderzoek borstkanker komt weer terug naar de gemeente Kampen. Vrouwen uit Kampen en IJsselmuiden werden vorig jaar voor het eerst uitgenodigd voor het bevolkingsonderzoek borstkanker in een vast onderzoekscentrum in Zwolle. Voorheen stond er een mobiel onderzoekscentrum in Kampen en IJsselmuiden voor het bevolkingsonderzoek. Het college vroeg eind 2017 bij Bevolkingsonderzoek Oost in een gesprek aandacht voor de problemen en de kosten die het reizen naar Zwolle voor een aantal vrouwen met zich meebracht.

Bevolkingsonderzoek Oost: “De belangrijkste doelstelling van het onderzoek is het verlagen van de borstkankersterfte door borstkanker in een vroegtijdig stadium op te sporen, voordat de vrouwen klachten hebben. Dit heeft absolute prioriteit. We hebben daarom besloten dat we vrouwen uit de gemeente Kampen voor het bevolkingsonderzoek borstkanker vooralsnog weer gaan uitnodigen op een mobiel onderzoekscentrum in de gemeente Kampen”.

Tijdens het vervolggesprek op 26 november 2018 heeft Bevolkingsonderzoek Oost meegedeeld dat de mobiele unit de eerstvolgende onderzoekronde weer naar Kampen komt. Wethouder Van der Sluis: “Het college is blij dat het aangaan van een gesprek, tot het gewenste resultaat heeft geleid. Hierdoor zijn drempels weggenomen die voor een aantal vrouwen oorzaak waren om niet aan het onderzoek deel te nemen. Nu de mobiele unit vanaf 2019 weer naar Kampen komt kan iedereen die dat wil, meedoen aan de preventiemaatregelen op dit vlak”.

Het verplaatsen van het periodieke onderzoek van Kampen naar Zwolle riep zoveel vragen op, dat Bevolkingsonderzoek Oost een afspraak heeft gemaakt met de wethouder om na het afsluiten van het onderzoek in Kampen, de opkomstcijfers te delen. Bevolkingsonderzoek Oost heeft geconstateerd dat de gemiddelde opkomstdaling van vrouwen aan het bevolkingsonderzoek borstkanker vanuit Kampen en IJsselmuiden, groter was dan verwacht. In 2015 waren de opkomstcijfers van Kampen, 80,7% en van IJsselmuiden 85,2%. In 2017 waren de opkomstcijfers van Kampen 71,5% en van IJsselmuiden 78,5%.  

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment