87351700 3127857087281040 3521857703657865216 n

KAMPEN - In het najaar gaat Kampen aan de slag met de aanleg van een groene oase bij u om de hoek. Een plek waar bomen groeien, insecten zoemen en een egel schuilt. Samen met IVN Natuureducatie gaat de gemeente in het najaar twee Tiny Forests (minibossen zo groot als een tennisbaan) realiseren.

Een Tiny Forest is een fijne ontmoetingsplek voor buurtbewoners, kinderen krijgen er les in het buitenlokaal en het maakt de wijk klimaatbestendiger. Wilt u een bijdrage leveren aan het ontwerp en de realisatie?

Wat is een Tiny Forest?

Een Tiny Forest is een dichtbegroeid, inheems bos ter grootte van een tennisbaan. Dit bos is niet alleen een prettige plek voor vlinders, vogels, bijen en kleine zoogdieren, maar ook voor mensen. Kinderen leren in het buitenlokaal over de Nederlandse natuur. Buurtbewoners ontmoeten elkaar op een prettige en gezonde plek of organiseren hier de buurtbarbecue. Een minibos in uw buurt zorgt bovendien voor verkoeling op warme dagen, meer biodiversiteit en waterberging bij zware regenval.

Een Tiny Forest in jouw buurt?

De gemeente kan het echter niet alleen. Hier is het enthousiasme uit de buurt voor nodig. Het bos wordt immers van en voor de buurt en de naburige school.

Word initiatiefnemer!

Vindt u het leuk om als initiatiefnemer samen een Tiny Forest te realiseren in uw buurt? Als Tiny Forest initiatiefnemer doet u ervaring op en helpt IVN u waar nodig. Voordat een Tiny Forest wordt toegewezen, wordt uw plan gecheckt aan de hand van selectiecriteria. Belangrijk is bijvoorbeeld dat het plan wordt gedragen door een aantal personen en niet door u alleen. Zorg er daarom voor dat u een groepje enthousiaste mensen om u heen verzamelt: veel handen maken immers licht werk!

Selectiecriteria

  • De locatie heeft draagvlak in de wijk en wordt ondersteund door bewoners en andere partijen.
  • Er is een basisschool of BSO op loopafstand.
  • De locatie is 200 tot 400 m² groot en tenminste 4 meter breed.
  • Op de locatie mogen bomen zo hoog groeien als ze zelf willen.
  • Het bos mag minimaal 10 jaar op de locatie blijven staan.
  • De locatie is gelegen in een woonwijk.
  • De locatie is (semi)openbaar toegankelijk.

Aanmelden

Schrijf, teken of knutsel een plan en meldt uw team aan op www.ivn.nl/tiny-forest-nl/word-initiatiefnemer  Stuur uw plan voor 10 april in! In de loop van mei wordt bekend gemaakt waar de twee minibossen aangelegd worden.

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment