nest

KAMPEN -  De eikenprocessierups kan voor veel overlast en zelfs voor gezondheidsklachten zorgen. Elke rups heeft namelijk honderdduizenden tot wel een miljoen brandhaartjes. Deze haartjes veroorzaken jeuk, bultjes en oogklachten. Al een paar jaar zien we dat het aantal nesten van de eikenprocessierups toeneemt. Vorig jaar zelfs bijna 1.000 nesten op plaatsen, waar rupsen en mensen elkaar tegenkomen. Daarom doen we ons best om de overlast zoveel mogelijk te beperken door de rups te bestrijden op plekken, waar zij overlast veroorzaken. Onze afdeling Groen wil (heel toepasselijk) twee vliegen in een klap slaan: meer natuurlijk groen in het openbaar terrein èn de eikenprocessierups natuurvriendelijk bestrijden.

Bij de bestrijding van de eikenprocessierups speelt de natuurlijke omgeving van de eiken een rol. Daarom passen wij de directe omgeving van de eiken in de Blexterstraat in IJsselmuiden aan, zodat de rups er meer natuurlijke vijanden heeft. U kunt dan denken aan het planten van meer heesters en bloembollen, het zaaien van een bloemenmengsel en het maken van een houtwalletje van boomstammetjes. Dit doen we om meer insecten te lokken, die als natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups te boek staan. Dat zijn bijvoorbeeld verschillende soorten gaasvliegen, kevers en lieveheersbeestjes.

Ook hebben we nestkastjes voor koolmezen en pimpelmezen opgehangen. Mezen zijn namelijk dol op, vooral jonge, eikenprocessierupsen. De verwachting is dat op een natuureigen manier de eikenprocessierups voor een deel kan worden bestreden. Het is de bedoeling dat er binnenkort op meerdere locaties nestkastjes opgehangen worden.

Er is een samenwerkingsverband met Ichtus College VIA die deze nestkastjes als praktijkopdracht voor ons maakt. Ook stichting ARTicipatie maakt 50 nestkastjes. Dit wordt de mezenkast ‘Björn’. Deze nestkasten worden gemaakt van ‘lokaal hout’: hout van gekapte of omgewaaide bomen uit de gemeente Kampen. Ook deze nestkastjes worden ingezet voor de natuurlijke beheersing van de eikenprocessierups.

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment