fietsen

KAMPEN -  Het college van burgemeester en wethouders heeft vandaag besloten om de Botermarkt en de Broederstraat ter hoogte van de Oudestraat fysiek af te sluiten voor fietsverkeer. Dit besluit is genomen onder andere naar aanleiding van twee aanrijdingen tussen fietsers en voetgangers. Enkele ondernemers hebben de gemeente gevraagd om maatregelen te nemen, zodat dit punt verkeersveiliger wordt. Dit kan alleen als de toegang tot het gebied aan de beide zijden (Botermarkt en ingang Broederstraat aan de kant van de Oudestraat) wordt afgesloten voor fietsverkeer.

 De Botermarkt en dit deel van de Broederstaat sluiten aan op een veelgebruikte fietsroute van en naar de binnenstad en van en naar IJsselmuiden. Tijdens winkeluren mag er niet gefietst worden, maar in de praktijk wordt dit met regelmaat gedaan. Tellingen wijzen uit dat buiten winkelopeningstijden per kwartier zo’n 130 fietsers de Botermarkt en Broederstaat fietsend passeren. Tijdens de winkelopeningstijden zijn dit zo’n 20 fietsers per kwartier. Handhavingsacties hebben niet tot een oplossing geleid.

Maatregelen

Op de hoek van de Botermarkt en de Broederstraat wordt de lijn met bloembakken doorgetrokken door ook daar bloembakken te plaatsen. Op verzoek van de ondernemers worden dit verrijdbare bloembakken, die eventueel verplaatst kunnen worden als dit nodig is.

Bij de kruising Broederstraat en Oudestraat wordt een sluisje geplaatst, door hekjes te plaatsen. Hierdoor wordt het de fietser op twee manieren fysiek lastig gemaakt om de Broederstraat en Botermarkt fietsend te passeren en wordt de fietser gedwongen om de route Gasthuisstraat te volgen.

Wethouder Albert Holtland heeft over de maatregelen overleg gehad met de omgeving. “We hebben hierover enkele malen overleg gehad met omwonenden en ondernemers. Een deel kan zich in deze oplossing vinden, maar dat geldt niet voor iedereen. Er zijn zorgen over de bevoorrading en de bezorging van goederen. Over de toegankelijkheid is goed overleg geweest met het cluster MMB, die zich in dit plan kunnen vinden. En door de bloembakken verrijdbaar te maken kan een deel van de zorgen weggenomen worden. We hebben dit besluit vandaag genomen, omdat wij als de gemeente een verantwoordelijkheid hebben als het gaat om de veiligheid. Hiermee denken we een oplossing gevonden te hebben, die zorgt voor een veilige omgeving.”

Bestrating

De bestrating op de Botermarkt is verzakt en toe aan egalisatie. Binnenkort worden de verzakkingen in het plein hersteld. Daarnaast wordt de bestrating voor de winkels herstraat, zodat het weer voldoet aan de norm en het gebied weer veilig en toegankelijk is voor mensen met een rollator, rolstoel of kinderwagen.

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment