106741667 3442586235808122 3030442697813916687 n

KAMPEN  Er wordt weer druk gemaaid in de gemeente Kampen. Op verschillende plekken merkt u dat de aannemer gedeeltes van het gras juist niet maait. De Gemeente Kampen kiest voor deze manier van maaien, het zogenaamde sinusmaaien. Eén van de doelstellingen van de gemeente is het vergroten van de biodiversiteit, ofwel meer verscheidenheid in flora en fauna. Als alles in één maaibeurt weggemaaid wordt, verdwijnt eveneens alle voedsel en beschutting voor insecten. Ook eventuele nakomelingen die in eitjes of poppen aan stengels zitten, gaan verloren. Met het sinusmaaien, waarbij er ook nog eens meanderend gemaaid wordt, ontstaat er een variatie van gemaaid en niet-gemaaid gras. Bovendien ontstaat er een spel van licht en schaduw.

Hierdoor nemen de overlevings- en voortplantingskansen van insecten aanzienlijk toe. Als het maaien aan de waterzijde gedeeltelijk achterwege wordt gelaten, ontstaan er bovendien plaatsen voor watervogels en andere kleine dieren om te vluchten of te schuilen. Daarom hebben wij drie plaatsen aangewezen voor een pilot.

Door het maaisel een korte periode te laten liggen (dit geldt overigens voor alle natuurlijke bermen), kunnen de uitgebloeide kruiden hun zaden laten vallen, waarna het maaisel definitief wordt afgevoerd. Dit afvoeren doen we om de grond te verschralen. Het klinkt tegenstrijdig, maar hoe schraler (armer) de grond, hoe meer kruiden de kans krijgen te ontkiemen.

Nieuwsgierig geworden naar het sinusmaaien? Fiets dan eens langs de Europa-allee, de Flevoweg, beide in Kampen of de Karthuizerlaan in IJsselmuiden.

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment