Kampen2

KAMPEN -  Deze winter pleegt de Gemeente Kampen weer groot onderhoud aan de essen door de essentaksterfte. Het gaat om onderhoudssnoei aan 3.498 essen en om verwijdering van 196 essen. De bomen staan verspreid over de gemeente Kampen, zowel binnen als buiten de bebouwde kom.

Essentaksterfte

Sinds 2016 komt de essentaksterfte ook in Kampen voor. De essentaksterfte wordt veroorzaakt door een schimmel. De schimmel verspreidt zich via de lucht. De boom krijgt dode takken en gaat bij zware aantasting uiteindelijk helemaal dood.

Daarom worden de in totaal ongeveer 4.500 essen in de gaten gehouden. Voor de veiligheid en tegen verdere verspreiding van de ziekte, wordt dood hout uit de bomen gehaald. Op deze manier wordt de levensduur van een es verlengd. Zwaar aangetaste bomen worden verwijderd.

Er is nog geen middel om de schimmel te bestrijden. In de komende jaren kunnen steeds weer nieuwe zieke bomen worden ontdekt. In het aanplantbeleid wordt hier rekening meegehouden en er worden weinig essen meer geplant.

Start snoeiwerkzaamheden

De snoei begint in de week van 9 november en duurt tot en met februari 2021. Aansluitend worden in februari 2021 de 196 ernstig zieke bomen verwijderd. Er komen in 2022 nieuwe bomen terug.

In november en december wordt vooral gewerkt in IJsselmuiden, Grafhorst, Wilsum, Mastenbroek, ’s Heerenbroek en Kampereiland. In januari en februari in Kampen en de overige kernen en omgeving.

Het onderhoudsprogramma voor deze winter is opgesteld samen met Bomenwacht Nederland

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment