stop

KAMPEN -  Woensdag 25 november om 19.00 uur geeft wethouder Jan Peter van der Sluis het startsein voor de campagne Orange the World, tegen geweld tegen vrouwen door de Nieuwe Toren oranje aan te lichten. Ook de Stadsbrug kleurt vanaf dat moment oranje. Vanaf de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen op 25 november tot en met 10 december, de Internationale Dag van de Rechten van de Mens, vinden wereldwijd acties plaats tegen geweld tegen vrouwen. Kampen ondersteunt de Orange the World campagne en vraagt deze periode extra aandacht voor het thema.

Wethouder Jan Peter van der Sluis: “De gemeente vindt het belangrijk stelling te nemen tegen huiselijk geweld. Het is verschrikkelijk als je thuis niet veilig bent. Ook in de gemeente Kampen zijn er helaas wekelijks wel 4 tot 9 meldingen van huiselijk geweld. Vorig jaar heeft Veilig Thuis 300 meldingen van huiselijk geweld in Kampen verwerkt, dat aantal vind ik schrikbarend hoog! Om de aantallen huiselijk geweld te verminderen, hebben we samen met de buurgemeenten een routekaart ontwikkeld. Hiermee verlagen we de drempel om huiselijk geweld te melden en hulp te zoeken. We hebben ook de Meldcode huiselijk geweld, die helpt mensen goed te reageren bij vermoedens van huiselijk geweld. Daarnaast is er de hulplijn van Veilig Thuis 0800-2000 die gratis en anoniem gebeld kan worden om zorgen te delen of hulp te vragen. We grijpen elke gelegenheid aan om, zij aan zij, huiselijk geweld terug te dringen en uiteindelijk te stoppen.”

Orange the World

In meer dan 100 landen vinden acties tegen geweld tegen vrouwen plaats. Om zichtbaar aandacht te vragen voor de campagne, worden wereldwijd markante gebouwen oranje uitgelicht. In Kampen zijn dat de Nieuwe Toren en de Stadsbrug. De campagne in Nederland wordt gecoördineerd door een samenwerkingsverband van UN Women Nederland, Zonta Nederland en de Unie van Soroptimistclubs in Nederland.

Campagne in Kampen

Het thema van de Orange the World campagne is ‘Iedereen moet geweld kunnen melden, overal en altijd’. Het doel van de campagne is, helpen het taboe op melden weg te nemen. Door geweld tegen vrouwen bespreekbaar te maken en te zorgen dat vrouwen en meisjes beter kunnen vinden waar ze zich kunnen melden.

Vanwege de coronapandemie wordt dit jaar vooral digitaal aandacht aan het thema besteed. Dit gebeurt onder andere via de campagnewebsite www.orangetheworld.nl en sociale media, met hashtag #OrangetheWorldNL. De ‘Orange the World’ activiteiten worden in Kampen georganiseerd door club Isalania (lid van Soroptimist International) in samenwerking met de gemeente.


Donderdag 26 november 19.45 – 21.30 uur

Online thema avond Huiselijk geweld is dichterbij dan je denkt!

Tijdens deze online thema avond kunnen deelnemers met elkaar in gesprek gaan over geweld achter de voordeur. Voor de aanpak van huiselijk geweld is stichting Kadera actief. Kadera geeft op de thema avond een workshop.  Een ervaringsdeskundige vertelt op de avond over de gewelddadige relatie waar ze uit ontsnapt is. Ook wordt stil gestaan bij wat je als buurvrouw, collega, vriend kan en moet doen wanneer je signalen ziet van huiselijk geweld. Wethouder Jan Peter van der Sluis verzorgt de inleiding op deze avond. De thema avond is vrij toegankelijk voor iedereen. Deelnemen kan ook anoniem. Aanmelden voor de bijeenkomst kan via: www.bibliotheekkampen.nl.

Zaterdag 28 november 12.00 – 14.00 uur

Infostand bij de bibliotheek in Kampen

Leden van Soroptimistclub Isalania staan zaterdag 28 november tussen 12.00 en 14.00 uur bij de bibliotheek in Kampen om aandacht te vragen voor het thema geweld tegen vrouwen.

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment