boventorenvlagAKAMPEN - Al enige jaren is bekend dat de Boventoren van de Bovenkerk verzakt en nodig toe is aan herstel. De gemeente Kampen, die eigenaar is van de toren, heeft diverse experts geraadpleegd en een restauratieplan laten maken. Voor de uitvoering van dit plan is bij de Provincie Overijssel een subsidie aangevraagd. Deze subsidie van bijna € 570.000 is toegekend.

Wethouder Marieke Spijkerman, verantwoordelijk voor de portefeuilles monumenten en gemeentelijk vastgoed, is verheugd over dit goede nieuws. “De Boventoren is een belangrijk symbool van onze stad, verbonden met ons Hanzeverleden en met de wereldberoemde klokkengieter Geert van Wou. De Boventoren verdient het om weer fier rechtop te mogen staan en haar klokgelui te laten horen.”

Het restauratieplan is gemaakt door Bureau Delfgou uit Scherpenzeel. Hierbij heeft ook de Rijksdienst Cultureel Erfgoed geadviseerd. Het plan omvat niet alleen het herstel van de fundering van de toren, maar ook het herstel van schade die door de verzakking is ontstaan, o.a. aan de tufsteengevels. Naar verwachting is na restauratie het luiden van de klokken weer gewoon mogelijk.

De toegekende subsidie bedraagt 69% van de totale kosten van € 825.000. Het restant bedrag wordt door de gemeente gefinancierd. Nu de subsidie is toegekend, is de volgende stap de aanbesteding van dit unieke en specialistische restauratiewerk. 

Naar verwachting zal de uitvoering van de restauratie in 2018 starten.

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment