politiekampen

KAMPEN - Het zal je maar overkomen: dat op een dag de politie voor je deur staat omdat een gezinslid is omgekomen bij bijvoorbeeld een verkeersongeval. Een moment dat niemand ooit wil mee maken, maar helaas met enige regelmaat plaatsvindt. Het verliezen van een geliefde door een ongeval is een ingrijpende gebeurtenis waarbij het contact met de politie van groot belang is. Sinds enige tijd werken in Kampen en Steenwijk enkele familieagenten die speciaal zijn opgeleid om deze taak goed op te pakken.

Verkeersongevallen, maar ook andere ongevallen, zelfdodingen en verdrinkingen. Overlijdens die niet alleen moeilijk zijn om mee om te gaan, maar ook erg veel vragen doen oprijzen bij familie en nabestaanden. Vragen die vaak alleen beantwoord kunnen worden door de politie. Als familie is het dan fijn om een vast aanspreekpunt te hebben. Iemand die je kent en vertrouwt.

Familieagenten
Daarom worden er in alle politieteams momenteel zogenaamde familieagenten aangesteld. Agenten die er in dergelijke moeilijke momenten zijn voor de nabestaanden. Ook voor de betrokken agenten geen makkelijke taak. Familieagent word je dan ook niet zomaar. Eerst bepaalt een selectiecommissie met onder andere een psycholoog of je geschikt ben voor de functie en vervolgens doorloop je een vierdaagse training.

Vertrouwd gezicht
In totaal zijn in Kampen en Steenwijk nu 7 agenten opgeleid of in opleiding voor de functie van familieagent. Een enkeling heeft zich ook al nuttig kunnen maken in die rol. “Er komen op zulke momenten zoveel dingen op nabestaanden af. Het is zo plotseling, niemand is daar op voorbereid en vragen ontstaan vaak pas later in het proces. Door te werken met familieagenten die een vertrouwd gezicht zijn kunnen we familie op een goede en passende manier ondersteunen. Ook proberen we ze, voor zover mogelijk, voor te bereiden op wat komen gaat. Het identificeren van het lichaam, het politieonderzoek, misschien wel media-aandacht of filmpjes die op sociale media rondgaan. Het kan van alles zijn,” aldus de familieagenten. Volgens hen is het moeilijke, maar dankbare taak: “Het geeft voldoening om op zo’n vreselijk moment iets te kunnen betekenen voor anderen.”

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment