REGIO - In Overijssel is het aantal meldingen via Meld Misdaad Anoniem (M.) over diefstal en inbraken gestegen, zo blijkt uit de halfjaarcijfers van de anonieme meldlijn. De meldingen over diefstal stegen van 23 naar 51 en de meldingen over inbraken van 13 naar 35. Het publiek werd in opsporingsprogramma's en andere media gevraagd informatie te delen over deze onderwerpen. Landelijk is dankzij toenemende aandacht voor zogenaamde babbeltrucs in de opsporingsprogramma's, het aantal tips over fraude met betaalpassen in de eerste helft van 2014 meer dan verdubbeld naar 139 meldingen.

Uit een analyse van de halfjaarcijfers blijkt dat 443 meldingen betrekking hadden op de provincie Overijssel. Het aantal Overijsselse meldingen steeg met zestien procent ten opzichte van dezelfde periode in 2013. In geen enkele provincie was deze stijging hoger. Naast diefstal en inbraken werd er onder andere meer gemeld over wapens/munitie en overvallen. Landelijk ontving M. in de eerste zes maanden van dit jaar 8.100 tips (+5%).

Over de onderstaande onderwerpen werd veel gemeld met betrekking tot de provincie Overijssel.

Onderwerp Meldingen jan t/m jun 2014
Hennepkwekerijen 154 (-2%)
Harddrugs 60 (-18%)
Diefstal 51 (+122%)
Inbraken 35 (+169%)
Overvallen 30 (+58%)
Wapens/munitie 18 (+20%)
*Verschil ten opzichte van dezelfde periode in 2013.

Onder de Loep
In het regionale opsporingsprogramma Onder de Loep op RTV Oost is het afgelopen halfjaar veel aandacht besteed aan diefstallen en inbraken. Dat verklaart in belangrijke mate de stijging in het aantal meldingen over deze onderwerpen bij Meld Misdaad Anoniem. Ook het aantal meldingen over geweldsdelicten steeg. Opsporing Verzocht (AVRO) besteedde in april aandacht aan een straatroof in Almelo. Mede dankzij M.-tips naar aanleiding van deze uitzending werden vier verdachten aangehouden. Zij worden tevens verdacht van een overval op een tankstation.

Positieve ontwikkeling
Volgens Diederik Greive, Hoofdofficier bij het Openbaar Ministerie, is het waardevol dat burgers informatie over misdaadzaken delen met de politie of Meld Misdaad Anoniem. "Burgers zijn steeds meer betrokken bij opsporing van daders van strafbare feiten. Meld Misdaad Anoniem krijgt veel waardevolle informatie van deze betrokken burgers. Dat is positief. Misdaden worden opgelost, onderzoeken vooruit geholpen en daders uit de anonimiteit gehaald. Het Openbaar Ministerie juicht deze burgerparticipatie en het succes van Meld Misdaad Anoniem toe!"

M. is geen politie
M. is een onafhankelijke meldlijn waar mensen anoniem informatie doorgeven. M. is dé plek waar anonimiteit gewaarborgd is. M. stuurt de meldingen door naar haar partners zoals de politie, energiebedrijven, verzekeraars en opsporingsinstanties.

Op de website van M. zijn per provincie de halfjaarcijfers gepubliceerd. Ga hiervoor naar: www.meldmisdaadanoniem.nl/m-actueel

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment