brandweerauto1KAMPEN - In Kampen doet de brandweer er gemiddeld 6 minuten en 26 seconden over om ter plekke te komen. In Zwolle is dat 5 minuten en 17 seconden, in Zwartewaterland 5 minuten en 19 seconden. Dat blijkt uit een analyse van NU.nl van ruim 72.000 spoedmeldingen in 2013.

De opkomsttijd is de optelsom van de verwerkingstijd van de melding, de uitruktijd en de aanrijdtijd. De uitruktijd is daarbij de tijd tussen het alarmeren van de brandweer door de meldkamer en het tijdstip dat het eerste voertuig de kazerne verlaat. De aanrijdtijd is de tijd die het eerste voertuig nodig heeft om van de kazerne naar het plaats incident te gaan De opkomsttijd van de brandweer wordt als een belangrijk kwaliteitskenmerk van de brandweer beschouwd.

"Het is eigenlijk te gek voor woorden dat de brandweer uitsluitend wordt afgerekend op het aantal minuten om bij een incident te komen, zonder dat naar de context wordt gekeken", zegt brandweercommandant Elie van Strien in een interview met NU.nl. "Nu wordt te makkelijk gezegd: Er was brand, de brandweer was laat, dus het was hun schuld. Maar ik hoor nooit iemand spreken over de verantwoordelijkheid van de burger. De brandweer is eigenlijk alleen maar op tijd als we gebeld worden voordat de brand ontstaat", aldus Van Strien.

 

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment