bijbel boeiend en bizar visvangst 2

KAMPEN – Eerder lazen ze bij de Vereniging van Vrijzinnigen Kampen-Noordoostpolder in twee jaar de bijbel van kaft tot kaft. Dit jaar vindt het vervolg ‘De Bijbel: boeiend en bizar’ plaats. Met maandag 4 februari ‘de wonderbare visvangst’ als onderwerp. Kom langs en praat mee! ‘Dit seizoen lezen we gedurende zeven avonden vier prachtige en boeiende Bijbelverhalen, maar ook drie vreemde en bizarre Bijbelgedeelten. We zoomen erop in, we lezen de achtergronden en delen met elkaar wat de teksten met ons doen. Daarbij staat onze actuele, dagelijkse ervaring centraal’, verduidelijkt voorganger Anneke van der Velde, die de avonden leidt. De bijeenkomsten vinden plaats op maandagavond, van 19.30 uur tot 21.00 uur. Iedereen is welkom, je hoeft niet per se meegedaan te hebben aan de ‘Bijbel in twee jaar’ of aan eerdere besprekingen.

Boeiend verhaal
‘Komende maandagavond zal het gaan over de 'Wonderbare visvangst'. Een boeiend verhaal’, vertelt Anneke. ‘Als de leerlingen van Jezus aan het vissen zijn, krijgen ze van hem de opdracht om hun netten eens aan de andere kant uit te gooien. Wat zegt dit verhaal ons in deze tijd? Gooi het eens over een andere boeg? Welke geheime betekenis en symboliek zit er in dit verhaal? Daar gaan we met elkaar over praten. Ook zoomen we in op de zogenaamde 'Godswoorden' in het Oude Testament. Vaak staat er 'En God sprak....' Hoe moeten we dit verstaan? Sprak God tot mensen zoals je met je buurman praat? En welke betekenis moeten we aan deze 'Godswoorden' hechten?’


Als achtergrondliteratuur geldt: ‘Vreemd en bizar. Lastige bijbelverhalen’ van Piet Schelling; en ‘Rebible. Ontdekking van vergeten verhalen’ van Inez van Oord. Deze boeken hoeven niet te worden aangeschaft. Er worden kopieën van teksten uitgereikt. Daarom is het handig om vooraf via de mail (veld5834@planet.nl) je interesse bij Anneke kenbaar te maken. Zij kan dan het materiaal toesturen. Deelname is gratis. Er wordt alleen een bijdrage van 1 euro voor koffie/thee gevraagd.

De komende avonden vinden plaats op 4 februari, 18 maart en 15 april in Levensbron, Vloeddijk 62.

Meer over vrijzinnigheid
Vrijzinnigen hebben een open, kritische, tolerante en vrije houding naar de samenleving, haar ontstaan en de toekomst. Een houding waarin zij proberen betrokken en bewust te leven en te zoeken naar de persoonlijke beleving van de zin van het bestaan. Zij gaan het gesprek aan tussen jong en oud, binnen eigen kring en met buitenstaanders, tussen christenen en andersdenkenden. 'Het betekent vooral dat we proberen goed te leven samen met onze medemens in een steeds veranderende samenleving.' Vrijzinnigheid staat voor een haast seculiere beleving van het christendom. 'Dat wil zeggen dat we niemand vertellen hoe hij of zij moet geloven. Dogmatisch denken is taboe. Naast de Bijbel wordt rijkelijk gebruik gemaakt van filosofie, kunst, literatuur, muziek; eigenlijk van alle bronnen die inspiratie kunnen bieden. De menselijke ratio wordt net als bij het humanisme hoog aangeslagen.' Vrijzinnigen zijn op zoek, naar zichzelf, naar de wereld, naar anderen en naar het goddelijke gevoel. De vragen die zij zich stellen zijn: 'Wie ben ik? Wie zijn wij? Waar gaan we heen? Waar leven we voor?' 'We proberen onszelf, de wereld om ons heen en het onbenoembare te bestuderen, te bewerken, te bewonderen en kritisch te benaderen. Daarbij bespreken en toetsen we onze bevindingen met elkaar om zo verder te kunnen komen op onze eigen spirituele reis. De kracht zit hem in de grote verscheidenheid van gedachten, de ruimte en het respect dat wordt ervaren voor het op eigen wijze geloven en denken.' Meer weten? Kijk op www.vrijzinnigkampen.nl.

Om een reactie te geven moet u ingelogd zijn op deze website.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment' target='_blank'>CComment