KAMPEN - Aan de videoserie ''Weerloze Waarden'' is weer een nieuwe aflevering toegevoegd. Dit keer wordt het werk van beeldend kunstenaar Irma Horstman uitgelicht. Irma Horstman studeerde aan de kunstacademie in Kampen. Zij ontving in 2017 de Kamper kunstprijs. Onderdeel van de Kamper kunstprijs is een solo-expositie in de Stedelijke Expositieruimte De Synagoge aan de Ijsselkade.  Op dit moment is daar de expositie ''Exposed Fragility'' te zien, die een overzicht van werk uit vrijwel haar gehele kunstenaarsloopbaan laat zien. Deze expositie valt samen met de viering van dertig jaar zelfstandig kunstenaarschap in 2018. In de video vertelt Irma Horstman over haar werk en over de invloed van de omgeving op de vormgeving van haar werk.

Lees meer >

scan

KAMPEN - Christelijk Symfonieorkest Sjosjanim o.l.v. Mark Snitselaar geeft weer een unieke concertserie in najaar 2018. Op zaterdag 22 september treedt het symfonieorkest op in de Burgwalkerk in Kampen. 'Beleef Scandinavische sferen' doet het al vermoeden: op het programma staan prachtige werken van Scandinavische componisten als Grieg, Gade, Berwald en Sibelius.  Medewerking verleent fagotsolist Kaspar Snikkers. Het concert begint om 20.00 uur.

Entreeprijs volwassenen: € 12,00
Entreeprijs kinderen: € 5,00

Lees meer >

gerbenbudding

KAMPEN - Gerben Budding geeft vrijdag 1 juni een concert op het koororgel in de Bovenkerk. Op het programma staan werken die Bach in zijn jonge jaren schreef, onder andere de partita ‘Ach, was soll ich Sünder machen?’ en de beroemde Toccata, Adagio und Fuge in C-dur.

Lees meer >

wolf

KAMPEN - Tijdens de internationale Hanzedagen, die dit jaar gehouden worden in het Duitse Rostock, wordt een speciale Hanze tentoonstelling geopend. Deze bijzondere verzameling van Hanze kunstwerken uit verschillende Hanzesteden wordt een reizende expositie langs de internationale Hanzedagen in de komende jaren. Een van de kunstwerken is van Kamper kunstenares Susanne Maria Wolf.

Lees meer >

Stadsgehoorzaal 2

KAMPEN - Aanstaande zaterdag start de losse kaartverkoop voor het nieuwe theaterseizoen in de Stadsgehoorzaal. De kassa is open van 10 tot 16 uur. De online verkoop start om 12 uur. Na 16 uur blijft de Stadsgehoorzaal nog even open want om 16.30 uur opent burgemeester Koelewijn de eerste ‘pakje kunst-automaat’ in Kampen.

Lees meer >

fc

KAMPEN – Het Full Color Festival vindt dit jaar plaats op vrijdag 15 en zaterdag 16 juni, opnieuw in het Groene Hart van Kampen. Om de toegang gratis te houden en iedereen te kunnen laten genieten van de veelzijdige culturele invulling van het festival, lopen de vrijwilligers de komende week een collecte in een deel van Kampen.

Lees meer >

oranjeijsselmuiden eigen foto

IJSSELMUIDEN - Dit jaar vindt voor het eerst de verkiezing ‘Vereniging van het Jaar’ plaats. De verkiezing is een initiatief van de Rabobank met haar partners in sport en cultuur: NOC*NSF, LKCA en Kunstbende met als doel de kracht van sport- en cultuurverenigingen bij zoveel mogelijk Nederlanders in de schijnwerpers te zetten. In 71 procent van alle Nederlandse gemeenten deden verenigingen mee aan de verkiezing. Show- en Drumfanfare Oranje IJsselmuiden is winnaar in de gemeente Kampen en winnaar van de provincie Overijssel op basis van het meeste aantal stemmen en de hoogste gemiddelde waardering. Het ingezonden verhaal van Oranje en van de andere winnende verenigingen is terug te lezen op www.verenigingvanhetjaar.nl.

Lees meer >

masterclass

KAMPEN - CultuurZIEN geeft woensdag 30 mei tussen 08.30 en 12.00 uur een masterclass aan kinderen tussen 6 en 12 jaar. Zij kunnen een ochtend lang kunst maken en kunst kijken. Het thema is 'De binnenstad als boek'. Aan huizen in de Kamper binnenstad valt veel te lezen. Er zijn huizen met een naam, huizen met een jaartal of huizen met het beroep van een vroegere bewoner. Om dit te bekijken gaan onder leiding van CultuurZIEN de stad in. Daarnaast wordt er gewerkt aan een eigen huis door te tekenen en te kleien. 

Lees meer >

cursus1920 26b 002

KAMPEN - CultuurZIEN houdt vrijdagavond 1 juni een stadswandeling met als thema 'De binnenstad als boek'. Aan huizen in de Kamper binnenstad valt veel te lezen. Er zijn huizen met een naam, huizen met een jaartal of huizen met het beroep van een (vroegere) bewoner.

De wandeling start om 19.00 uur op het Ouderaadhuisplein. Deelname kost 7,50 euro. Leden van het Nutsdepartement Kampen krijgen 10 procent korting.

Lees meer >

Musical Art

KAMPEN - Popkamerkoor Musical Art viert zaterdag 2 juni haar 12,5 jarig bestaan met een concert in de Burgwalkerk. Het koor staat onder leiding van Aart Mateboer en bestaat uit 30 zangers. De begeleiding ligt in handen van de pianisten Liesbeth Seppenwoolde en Laura Knul. Medewerking komt voorts van de band All Planned en zangeres Naomi Gael.

Lees meer >

partnerstedentreffen

KAMPEN – De gemeente Kampen ontvangt van vrijdag 25 mei tot en met zondag 27 mei afgevaardigden uit de partnersteden Pápa, Eilat, Soest en Meinerzhagen. De internationale gasten worden vergezeld door meerdere kunstenaars en musici om gezamenlijk met Kamper kunstenaars inhoud te geven aan het thema ‘Connection through art/music’.

Lees meer >

KERK HOGEWEG KAMPERVEEN 3

KAMPEN - In het kader van haar 35 jarig bestaan organiseert Stichting Stadsherstel Kampen voor 14 juni een tweede open avond. Norman Vervat van het Cuypersgenootschap zal de aanwezigen die avond informeren over het belang van het behoud van het wederopbouwerfgoed in Nederland en Kampen in het bijzonder.

Locatie: Zalencentrum De Hanzestad, IJsseldijk 12 te Kampen. Aanvang 19.30 uur, zaal open vanaf 19.15 uur. De toegang is gratis. Bezoekers dienen zich vóór 11 juni aan te melden via info@stadsherstelkampen.nl.

(Foto: Kerk Hogeweg, Kamperveen. Foto: Annie van 't Zand-Boerman)

Lees meer >

koororgelFreddySchinkel

KAMPEN - Leo van Doeselaar geeft donderdag 24 mei een concert op het koororgel in de Bovenkerk. Op het programma staan werken van Bach en bewerkingen daarvan.

Geopend wordt met de Sinfonia uit Cantate BWV 29, een bewerking van Bach van het openingsdeel van zijn vioolpartita BWV 1006. Van Doeselaar laat hiervan een zelfgemaakt ‘orgeluittreksel’ horen.

Lees meer >

poeziepixabay

ZALK - In 2016 is in Zalk een start gemaakt met 'Poëzie in Zalk'. In dat kader zijn er gedichten onthuld bij de begraafplaats en het ooievaarsnest. Via een stemronde zijn door de dorpelingen twee nieuwe gedichten gekozen. Ook die zijn in beton gegoten met een plaat waarop het gedicht gegraveerd staat. Op  vrijdag 25 mei worden ze onthuld.

Lees meer >

Diploma 2 002

KAMPEN - In de Voorstraat, van oudsher dé Ambachtsstraat van Kampen, bevindt zich het oudste pand van Kampen met sporen uit de 13e eeuw. Dit rijksmonument vormt samen met de Smederij van meestersmid Sven de Lang aan de Voorstraat 16, ´t Huys der Kunsten. ´t Huys der Kunsten ontwikkelde de educatieles ´Historische Ambachten´ om leerlingen uit groep 7/8 kennis te laten nemen met het begrip ambacht. De les omvat onder andere een workshop in De Smederij en een workshop diploma maken in ´t Huys der Kunsten.

Lees meer >

ikonenmuseumklein

KAMPEN - Op 24 mei vindt in het Ikonenmuseum het Cultuurcafé plaats. Het Cultuurcafé is bedoeld voor iedereen die betrokken is bij het verenigingsleven, de cultuursector of de recreatiesector in Kampen. Deze bijeenkomst staat in het teken van twee onderwerpen: het vitaal houden van een organisatie in een veranderende samenleving en 75 jaar Bevrijding (2020). De zaal is om 19.00 geopend en het programma begint om 19.30 uur.

Lees meer >

march 10 2017 002

KAMPEN – De Kamper kunstenaar Henk Jans exposeert in de weekenden van 19 en 20 mei, 26 en 27 mei en 2 en 3 juni, zijn schilderijen en pentekeningen in het historische pand ‘De Sigaar’ aan de Botermarkt 3 te Kampen.

Henk Jans kon het in de jaren tachtig van de vorige eeuw, tijdens zijn studie aan de Academie voor Beeldende kunsten in Kampen, niet zo vinden. Hij ervoer in zijn studierichting ‘Vrij Schilderen’ in plaats van de veronderstelde vrijheid toch een soort dwang om abstract te werken. Hij had daar weliswaar niets op tegen maar hij zocht iets wat hij toen nog geen naam kon geven: figuratief werken, zo nodig aangevuld met abstracte elementen.

Lees meer >

footlose

KAMPEN - Voor de 70 deelnemers aan de musical Footloose is dit de week van de waarheid: aanstaande woensdag gaat de eigen productie van de Stadsgehoorzaal in première. Zes voorstellingen staan er geprogrammeerd en na maanden repeteren is volgens de organisatie iedereen er helemaal klaar voor. 

Lees meer >

fullcolor klein

KAMPEN - Jaarlijks zijn er zo’n 150 vrijwilligers actief voor het Full Color Festival Kampen. Zonder de jaarlijkse inzet van deze vrijwilligers had het festival niet meer bestaan. Zij de motor van het festival. De organisatie zoekt ook voor dit jaar vrijwilligers.

Lees meer >

bijbachthuis klein

- door Fred Sollie -

KAMPEN – Er is niet veel bekend over het leven van Johann Sebastian Bach. Maar zijn zoon Carl Philipp Emanuel vermeldt dat hij een echt gezelschapsmens was: “Zijn huis was een duiventil. De drukte deed hem veel plezier.” In die drukte hebben zich tal van musici en leerlingen bevonden, waaruit afgeleid kan worden dat er veel gemusiceerd werd in huize Bach.

Lees meer >