ef24dc5b3efcee40680d9e2274a29d3eaa575ba3

KAMPEN - De Kamper organist Niels Adema opent op zaterdag 21 april de serie voorjaarsconcerten in de Buitenkerk. Niels Adema studeert orgel en kerkmuziek aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht bij Reitze Smits. Hij is werkzaam als docent muziek op diverse scholen en is, naast organist van de Gereformeerde Gemeente in Kampen, actief als dirigent en begeleider van koren.

Lees meer >

IMG 6829

KAMPEN - Jan Derks is de opvolger van de directeur van het Stedelijk Museum Kampen, Aline Nysingh, die eind maart naar Zweden emigreerde. Derks is aangesteld om met name het verzelfstandigingtraject van het Stedelijk Museum Kampen te gaan begeleiden. Het museum moet per 1 januari 2019 in verzelfstandigde vorm verder gaan.

Lees meer >

bovenk18

KAMPEN - Sander van Marion en Ab Weegenaar geven op Koningsdag een concert op de beide orgels in de Bovenkerk. Op het programma staan niet vaak gespeelde werken van componisten uit diverse landen. Sander van Marion, die dit jaar 60 jaar organist is, besluit het concert met een improvisatie.

Lees meer >

henneman

KAMPEN - In de Gouden Zaal van het Stedelijk Museum Kampen wordt zaterdag 21 april om 15.00 uur de tentoonstelling ‘Henneman – Atelier’ geopend. Deze tentoonstelling is méér dan een tentoonstelling: het wordt een ‘kijkje in de keuken’ waarbij in het museum een atelier wordt gebouwd. Zelfs geluiden die in zijn atelier zijn opgenomen zijn te horen.

Beeldende kunstenaar Jeroen Henneman is niet alleen beeldhouwer, maar ook graficus, illustrator, tekenaar, schilder en theater- en televisiemaker. Opgegroeid in Haarlem studeerde hij van 1959 tot 1961 aan het Instituut voor Kunstnijverheid in Amsterdam, de huidige Gerrit Rietveld Academie. Na een lange periode van reizen door Europa en wonen in België, vestigde hij zich in 1967 in Amsterdam waar hij nog steeds woont en werkt.

Lees meer >

ouden

KAMPEN - In de voormalige synagoge aan de IJsselkade wordt zondag 22 april de tentoonstelling ‘De laatste grote rivierlandschappen’ met werk van Willem den Ouden geopend. De 90-jarige Den Ouden zal zijn werk zelf toelichten. Op de tentoonstelling zijn voor het eerst alle tien grote olieverfschilderijen te zien die Den Ouden tussen 2000 en 2010 maakte van de Waal bij zijn woonplaats Varik, gezien vanaf het balkon van het Veerhuis aan de Waalbandijk.

Lees meer >

Koningin Juliana 002

KAMPEN - Royalty watcher, modeblogster en schrijfster Josine Droogendijk geeft donderdagavond 26 april om 19.00 uur in de Gouden Zaal van het Stedelijk Museum Kampen een lezing over de japonnen van de Koninginnen Wilhelmina, Juliana en Beatrix. Uitgaande van deze japonnen, waarvan de portretten in de Oranjezaal van het museum hangen, zal Droogendijk deze avond de link leggen naar de garderobe van Koningin Máxima.

Lees meer >

schoolgebouw3B

KAMPEN - Stichting BOEi is eigenaar van het Schoolgebouw van de Van Heutszkazerne en heeft het door aankoop gered van de sloop. Op dinsdag 24 april geeft Arno Boon, directeur van sitchting BOEI, een lezing over wat de plannen zijn met het Schoolgebouw. Locatie: Zalencentrum De Hanzestad aan de IJsseldijk 12.

Lees meer >

synagoge David de Leeuw

KAMPEN - Zaterdag 28 april start de Nationale Romeinen Week. CultuurZIEN haakt aan met een lezing en stadswandeling over classicisme in Kampen. Tussen 14.00 en 15.00 uur geeft Carin Koopman die dag een lezing in huis 't Brieschend Peerd aan de Buitennieuwstraat 17. Na een korte pauze start daar om 15.30 uur een stadswandeling.

Lees meer >

oranjeijsselmuiden eigen foto

IJSSELMUIDEN - Op zaterdagmiddag 21 april treden alle onderdelen van Show- en Drumfanfare Oranje in sporthal Oosterholthoeve op tijdens een verenigingspresentatie. Tijdens deze middag vindt de première plaats van het nieuwste onderdeel van Oranje, dat de naam heeft gekregen van Stageband Oranje.

Lees meer >

aixenprovence

KAMPEN - In Aix-en-Provence (Zuid-Frankrijk) bevindt zich een Franstalige protestantse theologische faculteit die nauwe banden heeft met de theologische universiteiten in Kampen en Apeldoorn. Deze Faculté Jean Calvin (FJC) telt elk jaar ruim 100 studenten en heeft uitstraling naar de gehele Franssprekende wereld. Aan de FJC is een koor verbonden, genaamd ‘Shema’. Op vrijdag 20 april geeft dit koor een concert in de Burgwalkerk in Kampen.

Lees meer >

bovenkerkspeeltafelKAMPEN - De Apeldoornse organist Peter Eilander geeft op vrijdag 20 april een concert op het Hinsz-orgel van de Bovenkerk in Kampen ter gelegenheid van zijn 50-jarig jubileum als organist. Het programma begint met een inleidende koraalbewerking van de Kampense musicus Klaas-Jan Mulder, die 10 jaar geleden overleed. Vervolgens speelt Peter de bekende Toccata con Fuga in d-moll BWV 565 van Johann Sebastian Bach.

Lees meer >

70742245e3ca51454eaed43275f01f9ecdf4c642

ZWOLLE - In verband met de aanstaande verjaardag van Koning Willem-Alexander speelt Harm Hoeve vorstelijke muziek op het vermaarde Schnitgerorgel van de Grote Kerk te Zwolle. Het concert wordt gehouden op dinsdag 24 april, aanvang 20:15 uur en zal ongeveer een uur duren.

Lees meer >

magnificat 1

KAMPEN - Vocaal Ensemble Magnificat verrast koorliefhebbers met een programma van schitterende koormotetten van Engelse meesters. Zaterdag 21 april is het koor te beluisteren in de Burgwalkerk. De dirigente selecteerde meesterwerken rond het thema: Jubilate  Met de medewerking van twee trompettisten en Jaap Zwart als organist wordt het programma een boeiend geheel.

Lees meer >

blz27

KAMPEN - Al in de 14e eeuw is er sprake van joodse kooplieden in de Ijsselstreek, maar zij kunnen zich door allerlei verboden niet blijvend vestigen. In 1660 is Kampen de eerste stad in Oost-Nederland die joodse kooplui uitnodigt zich in de stad te vestigen. Dat waren rijke Portugese kooplieden, maar zij bleven niet. Zij worden opgevolgd door Hoog-Duitse joden, zij vormden de kern van de Kamper Joodse gemeenschap.

Joodse inwoners bleven in Kampen aanwezig tot april 1943. De stadswandeling "Joods leven in Kampen" vertelt over dit fascinerende onderdeel uit de Kamper geschiedenis.

Lees meer >

luthersekerkjan111b

KAMPEN - De Nationale Romeinen Week start op zaterdag 28 april. CultuurZIEN haakt aan met een lezing en stadswande ling over Klassicisme in Kampen. Tussen 14.00 – 15.00 uur geeft Carin Koopman een lezing in huis 't Brieschend Peerd, Buitennieuwstraat 17. Na een korte pauze start daar om 15.30 uur een stadswandeling.

Het navolgen van de bouwstijl van de Grieken en Romeinen ontstond in het 15e eeuwse Italië. In de 16e eeuw vond het neo-Klassicisme geleidelijk zijn weg naar het noorden van Europa.

Lees meer >

vet

KAMPEN - De theatervoorstelling Vele Hemels boven de zevende speelt op woensdag 9 mei in de Stadsgehoorzaal Kampen. In dit fascinerende en beklemmende familiedrama doen de personages verwoede pogingen zich te ontdoen van de pijn in hun zelfgekozen leven. Uiteindelijk blijken er maar twee mogelijkheden te zijn: de sprong naar de dood of de sprong naar de liefde.
Griet Op de Beeck heeft haar personages en de wereld waarin zij leven met veel humor en liefde beschreven.

Op het toneel laten de acteurs ook zien wat niet geschreven is, wat tussen de zinnen en achter de woorden verscholen ligt: de ontreddering, het verdriet en de wanhoop, maar ook de vriendschap, de schoonheid, de grote liefde en tot slot…de loutering. De cast bestaat uit: Henriëtte Tol, Peter Bolhuis, Stefan Rokebrand, Hanne Arendzen en Anne Lamsvelt.

Lees meer >

kristiaan1

KAMPEN - In het SNS Historisch Centrum, Burgwal 43 te Kampen, wordt van 6 april tot en met 17 mei 2018 werk getoond van kunstenaar Christiaan Kuitwaard. Christiaan Kuitwaard (Sneek 1965) was van 1981 tot 1985 beroepsmilitair bij de Koninklijke Marine. Vervolgens studeerde hij aan de kunstacademies van Groningen (1985 - 1986) en Kampen (1986 - 1991).

Het werk van Kuitwaard is figuratief van aard en sterk gebonden aan de realiteit. De belangrijkste thema’s zijn het stilleven en het landschap. Door accenten te leggen op de weergave van atmosfeer en licht weet hij de realiteit op een fascinerende wijze te relativeren.

Lees meer >

396984 492606650780273 1698311293 n

KAMPEN - De feestelijke opening van Kunst in Uitvoering vindt op woensdag 18 april om 14.30 uur plaats in de Stadsgehoorzaal. Havo en VWO leerlingen van het Ichtus College die examen doen in drama, handvaardigheid, muziek en/of tekenen laten dan vol trots hun gemaakte werk zien. Een gevarieerde happening dus, waarbij schilderijen, beelden, muziek- en dramapresentaties te bewonderen zijn. Om 15.00 uur en om 19.00 uur starten de muziek- en dramapresentaties.

Lees meer >

cultuurfonds kampen3

KAMPEN -  In Café Paatje in de Stadskazerne Kampen wordt op zaterdag 21 april van 10.00 tot 12.00 uur informatie gegeven over het Cultuurfonds Kampen. Bij ambassadeurs Dick Westerink en Lydia Roelofsen kan men dan terecht met vragen over het Cultuurfonds Kampen.

Lees meer >

4870e63b640def87806e5bf86c7ba5bae578a3d9 1

KAMPEN - Het mini kunstproject ‘Stuk van Kampen’ van Marion van den Berg werd even heel kort geëxposeerd tijden Sail Kampen. Op zaterdag 14 en zondag 15 april staan de Stukken van Kampen toch nog weer even in de etalage bij Anga damesmode in de Geerstraat op nr 28 samen met de houten vogels van Andries van der Veen en de pentekeningen van Marie- José Bremer. Dit is gelijkertijd met het museumweekend en de Kamper kunstroute Weg van Kunst.

Lees meer >