mensergerjenietKAMPEN - Op de binnenplaats van theater De Kofferbak aan de Ambachtstraat 21 wordt een complete camping nagebouwd voor een reprise van 'Herrie in de tent'. Deze voorstelling wordt op donderdag 7 en vrijdag 8 september gespeeld door theatergroep Mens Erger je Niet.

Lees meer >

Goylants KamerkoorKAMPEN – In het kader van het 50-jarig bestaan van het Goylants Kamerkoor uit Huizen geeft het koor zondag 24 september een concert in de Buitenkerk. Medewerking komt van blaaskwintet Dwarl.

Het concert begint om 15.45 uur. De toegang is gratis. Bij de uitgang is er collecte voor de onkosten.

Lees meer >

weegenaarYTKAMPEN - Composities voor orkest bewerken voor orgel was lange tijd vloeken in de kerk. Tegenwoordig mag dat en Ab Weegenaar doet dat. Donderdag 24 augustus speelt hij in de Bovenkerk onder meer een door Reitze Smits gemaakte bewerking van de Hollandse Rhapsodie van Peter van Anrooy (1879-1954) en werk van Mozart.

Lees meer >

bovenk13KAMPEN - Organist Minne Veldman uit Urk geeft dinsdagavond 22 augustus een concert in de Bovenkerk. Op het programma staat het Concerto in C van Bach, Sonate 1 van Mendelssohn, Lamentation van Guilmant, Fantasie over Psalm 25 van Zwart, Toccata van Driffil en werk van eigen hand.

Lees meer >

expositieterugblikKAMPEN - Jan van Os en Robert Terenstra openden zaterdag 12 augustus de tentoonstelling 'Schilderijen' in ’t Huys der Kunsten. Van Os en Terenstra maken deel uit van het Meppeler schilderscollectief Take 5 en hebben gestudeerd aan de kunstacademie van Kampen.

Van Os liet voor de gelegenheid foto’s uit zijn studententijd zien en vertelde enkele anekdotes.

Lees meer >

cultuurcafe kleinKAMPEN - De energie van de Hanzedagen vasthouden en samen een blik vooruit werpen op de komende (thema)jaren. Dat is de opzet van het Cultuurcafé dat op 11 september in de Stadsgehoorzaal wordt gehouden. Het zal in het teken staan van de kansen op samenwerking tussen kunst en cultuur met recreatie, toerisme en citymarketing.

Lees meer >

wakKAMPEN - De Week van de Amateurkunst vindt in Kampen plaats van zaterdag 9 tot en met zaterdag 16 september. Geopend wordt met Open Monumentendag. De overige dagen organiseert Quintus inloopworkshops theater, beeldende kunst en muziek (in samenwerking met Kamper blaasorkesten). Ook staan er diverse lezingen, een literair café en een cultureel café in de planning.

Lees meer >

bovenkerkluchtKAMPEN – Tijdens Open Monumentendag op 9 september wordt in de Bovenkerk van 10.00 tot 17.00 uur een Orgeldag gehouden. Er zijn orgelbespelingen op beide orgels, lezingen en rondleidingen door de kerk en in de toren.

Om 16.00 uur is er een concert door het Bovenkerk Kamerkoor onder leiding van Ab Weegenaar met medewerking van organist Sander van den Houten. De toegang tot de Orgeldag is gratis.

Lees meer >

Willeke SmitsKAMPEN - Voor het orgelconcert dat Willeke Smits op donderdag 17 augustus in de Bovenkerk geeft, is een programma samengesteld met composities van Nederlandse componisten.

Op het koororgel worden werken gespeeld van Sweelinck, Reincken, Speuy, Graaf van Wassenaar en Bert Matter, op het hoofdorgel werken van Bach, Zwart, Wammes, Andriessen en Hagen.

Lees meer >

paradijs 1bKAMPEN - In de derde zomerse stadswandeling die cultuurZIEN organiseert staat zaterdag 19 augustus de beeldhouwkunst van de familie Van Cuijlenburg centraal.

Na de dood van de Amsterdamse stadsarchitect en stadssteenhouwer Hendrick de Keyser in 1621, vestigde zijn meesterknecht zich in Kampen. Dat Gerrit Lambertsz. van Cuijlenburg hier voorzag in een behoefte aan gevelversieringen, blijkt wel uit de vele opdrachten die hij van stad en particulieren ontving.

Lees meer >

expovarfKAMPEN - Van donderdag 17 augustus tot en met 1 september exposeert De Varfdeuze in 't Ukien aan de Korteweg 4. De Varfdeuze is een vereniging voor beoefenaars van beeldende kunst.

De expositie is op donderdag tot en met zaterdag geopend van 11.00 tot 17.00 uur. Op zondag van 13.00 tot 17.00 uur.

Lees meer >

arsmusica kleinKAMPEN - Beethoven en Schubert componeerden beiden grootse werken voor orkest. Het Ars Musica Orkest laat op vrijdag 1 september in de Burgwalkerk twee van deze parels horen: Beethovens Vioolconcert en Symfonie 7 van Schubert, ook wel de Unvollendete genoemd. Beide werken worden afgewisseld met een werk voor orkest en koor.

Lees meer >

reinierdewitKAMPEN - Kampen is van oudsher een belangwekkend religieus en spiritueel centrum. De oude Hanzestad aan de benedenloop van de IJssel heeft een roerige geschiedenis als kenniscentrum van kerkenbouw, remonstrants bolwerk, zetel van twee theologische universiteiten en als geboorteplaats van Klaas Schilder, boegbeeld van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt.

Lees meer >

hinszorgel3KAMPEN - De jonge organist Gert van Hoef (1994) debuteert dinsdagavond 15 augustus in de Bovenkerk. Op het programma staan improvisaties over bekende geestelijke liederen, een toccata van de Franse componist Bélier en een eigen compositie.

Het concert begint om 20.00 uur. De toegang bedraagt 10 euro, kinderen tot 12 jaar kunnen gratis naar binnen.

Lees meer >

duopassionataKAMPEN – Duo Passionate, bestaande uit blokfluitiste Magda de Jong en klavecinist/organist Jaap-Jan de Rooij, is zaterdagmiddag 12 augustus te beluisteren in het koor van de Bovenkerk.

De werken die worden gespeeld worden grotendeels door het publiek gekozen. Het duo speelt bijvoorbeeld 10 maten uit twee sonates van Sammartini, waarna het publiek door handopsteken kan aangeven welke sonate ze willen horen.

Lees meer >

stwandelingKAMPEN - Tijdens de stadswandeling van cultuurZIEN op zondag 13 augustus staat de rol van paarden in de Kamper samenleving van vroeger centraal. Het zal onder andere gaan over de stadsstal en de paardensteiger, over het vervoer van goederen en mensen, over trekpaarden en keurveulens. In die tijd gold, zonder paarden geen vervoer. Dus bemoeide de stedelijke overheid zich intensief met de verzorging van paarden.

Lees meer >

take5KAMPEN - In ’t Huys der Kunsten aan de Voorstraat 20 is van 12 augustus tot en met 4 november de tentoonstelling 'Schilderijen' te zien. De kunstenaarsgroep Take 5 exposeert daar een dwarsdoorsnede van de hedendaagse schilderkunst. Onder hen bevinden zich enkele afgestudeerden aan de kunstacademie die vroeger in de Van Heutszkazerne was gevestigd.

Lees meer >

Evan BogerdKAMPEN - Evan Bogard, organist van de Grote of St. Stephanuskerk in Hasselt, geeft donderdagavond 10 augustus een orgelconcert in de Bovenkerk. Op het koororgel speelt hij werken van Bach, op het Hinszorgel werken van Max Reger en Paul Hindemith en een improvisatie.

Lees meer >

orgelbuitenkerk2 kleinKAMPEN - Kamper orgels bespelen en beluisteren. Dat kan op donderdag 10 augustus tijdens het Kamper Orgelpad. Vanaf 10.00 uur zijn de volgende kerken geopend: de Bovenkerk (Hinsz- en Reil-orgel), Broederkerk (Van Gruisen-orgel), Buitenkerk (Hinsz-orgel), Lutherse Kerk (Naber/Proper-orgel), en de Poortkerk (De Koff-orgel). Mogelijk doet ook de Burgwalkerk mee (Zwier van Dijk-orgel).

Lees meer >

houtzagerssteeg kleinKAMPEN - Vanaf de Botermarkt (het plein voor het Iconenmuseum en de Broederkerk) start tot en met 26 augustus iedere zaterdag en op de Kamper Ui(t)dagen om 13.30 uur een stadswandeling of een themawandeling (de wandelingen rouleren). De wandelingen worden geleid door Jeroen Linderhof en zijn gebaseerd op bijna vergeten Kamper grootheden, zoals Albethus Pighius en Cuyentorf.

Alberthus Pighius was een belangrijk 16e eeuws theoloog, wiskundige en astronoom en een belangrijk tegenstander van Reformanten Luther, Calvijn en Bucer en de familie Cuyentorf, een belangrijk koopmansgeslacht uit Kampen met een handelshuis in Lissabon. Bij de Pighiuswandeling ligt de focus op 16e, 17e en 18e eeuw, toen Kampen een belangrijke wetenschappelijk centrum was, wegens haar boekdrukkunst en schilderschool.

Lees meer >