Kiok20162KAMPEN - Studenten van de opleiding Beveiliger van Landstede zetten zich voorgaande jaren naar volle tevredenheid in tijdens Kerst in Oud Kampen. Dit jaar maken ook zo’n vijftig eerstejaars studenten Evenementenorganisatie hun opwachting. "We zijn er heel blij mee", zegt initiator en artistiek leider Jan Liefting.

Op zaterdag 16 en zondag 17 december verandert de Kamper binnenstad in historische kerstsferen à la Charles Dickens. Dan wordt voor de achttiende keer Kerst in Oud Kampen georganiseerd. Voorgaande jaren hielpen studenten van de opleiding Beveiliger al mee om de grote toestroom van zo’n 90.000 bezoekers in goede banen te leiden. Dit jaar zetten ook eerstejaars van de opleiding Medewerker Evenementenorganisatie zich in bij de kerstmarkt, de grote variatie aan acts en de optredens op podia. "Ze bouwen op en af, ze ontvangen medewerkers en artiesten, ze brengen mensen naar de juiste locatie, ze ondersteunen bij de kaartverkoop, ze helpen bij zo’n beetje alles wat er moet gebeuren bij de organisatie van zo’n bijzonder evenement", vertelt docent Mariëlle Koster van de afdeling Vormgeving & Entertainment. "Het is een prachtige praktijkopdracht voor eerstejaars. Kerst in Oud Kampen is een prima gelegenheid om kennis te maken met alle facetten van het vak waar de studenten voor hebben gekozen. Ze ondervinden de praktijk aan den lijve. En dat betekent niet alleen organiseren, maar ook sjouwen met dranghekken en kerstbomen neerzetten. De studenten vinden het fijn om een bijdrage te kunnen leveren. Ik hoop dat het net zo’n succes wordt als met de beveiligers, dan gaan we dit standaard invoeren."

Als het aan Jan Liefting ligt, moet dat lukken. ‘We hebben heel veel plezier van Landstede. De beveiligingsstudenten werken al een aantal jaren mee, daar zijn we bijzonder blij mee. Het evenement is inmiddels zo groot geworden, dat we dit soort mensen hard nodig hebben." Kerst in Oud Kampen draait grotendeels op vrijwilligers. "Naast de honderd Landstedestudenten lopen er nog zo’n 250 vrijwilligers rond. Er komen elk jaar meer taken bij. Als je bijvoorbeeld kijkt naar de vergunningen en eisen die gesteld worden; de regelgeving neemt toe naarmate het bezoekersaantal stijgt. En daarmee groeit ook de vraag naar vrijwilligers. Daarom koesteren wij hen. Dat betekent dat de organisatie goed moet zijn, dat ze eten en drinken krijgen en dat ze weten waar de informatiepunten zijn."

Liefting waardeert de nieuwe inzet van Landstede. "Ik heb tegen de coördinatoren gezegd: “Jongens, laten we hier alsjeblieft heel zuinig op zijn, zodat ze volgend jaar weer terug komen.” Die zorgvuldigheid uitte zich in een bezoek van Jan op school. "Ik mocht de studenten toespreken. Ik heb ze verteld dat ik vind dat ze een geweldig vak hebben gekozen en dat ze met een beetje ambitie en passie heel wat kunnen bereiken. Vervolgens heb ik ze ter voorbereiding een filmpje laten zien over Kerst in Oud Kampen." Liefting gaat zorgvuldig met zijn evenement om. "Kijk, vorig jaar stond ik bovenaan een trap te kijken naar het gebeuren. Het zag zwart van de mensen, iedereen genoot. Dan krijg ik toch wel een brok in de keel. Ik hoop dat de studenten ook een beetje het gevoel krijgen dat ze aan iets moois meewerken, dat ze er trots op zijn. Daar heb ik alle vertrouwen in."