Endrik Üksvärav Egert Kamenik 002

KAMPEN - Cappella Amsterdam brengt op 2 maart in de Broederkerk drie Nederlandse premières van Estse componisten: Kleine Litanei van Arvo Pärt, het Stabat Mater van Tõnu Kõrvits en de Missa brevis van Erkki-Sven Tüür. Deze werken staan centraal in het concert 'Baltische Zielen' waarin dirigent Endrik Üksvärav met Cappella Amsterdam ook werken van Veljo Tormis, Galina Grigorjeva en Pärt Uusberg ten gehore zal brengen.

De titel van het programma is ontleend aan het gelijknamige boek van Jan Brokken, waarin hij een onthutsend beeld schetst van de geschiedenis van de Baltische landen waarin elk levend mens wel een ander mens verloren heeft. "Al wat in de 20ste eeuw in Europa is gebeurd, vind je in verhevigde vorm in de Baltische landen terug. Maar ondanks al dat geweld - het ene regime nog verschrikkelijker dan het andere - behielden ze hun eigen cultuur, hun eigen taal en hun eigen identiteit. Zonder muziek hadden de Baltische talen het niet gered. Zingen was zo belangrijk omdat dat in de eigen taal kon. Dat culmineerde in de Zingende Revolutie van 1989. Ik vroeg me in mijn boek af of muziek de wereld kan veranderen. In dit geval is dat zo," aldus Jan Brokken in een interview voor Handelsbeurs Magazine, 2017.

Honderd jaar onafhankelijkheid van Estland
Endrik Üksvärav (1980) is een talentvolle Estse zanger die zich de afgelopen jaren ontwikkelde tot een fijnzinnig koorleider. Hij beschikt over een grote kennis van de zangtradities en de esthetiek van de muziek uit de Baltische Staten. Endrik Üksvärav: "De uitnodiging van Cappella Amsterdam is bijzonder voor mij. Estland viert op 24 februari van dit jaar honderd jaar onafhankelijkheid. Voor mij voelt dit programma, dat gewijd is aan Estse componisten, als een verjaardagscadeau van Cappella aan Estland. Ook kan ik nieuwe werken laten horen van de grote Estse componisten Arvo Pärt, Erkki-Sven Tüür en Tõnu Kõrvits. In de muziek van Veljo Tormis huizen onze wortels, emoties, wijsheid… eigenlijk alles. Het is muziek die je raakt, zelfs als je de taal niet verstaat."

Cappella Amsterdam
Met een rijkdom aan stemkleuren bereikt kamerkoor Cappella Amsterdam zijn specifieke en geroemde homogene klank. Al bijna vijftig jaar vormt de liefde voor muziek de leidraad voor Cappella Amsterdam. Om elke compositie te laten spreken, heeft het koor zich zowel op moderne als op oude muziek toegelegd. Het koor zingt op Nederlandse en internationale podia met eigen producties en in samenwerking met topensembles. Onlangs ontving Cappella de Edison Klassiek 2017 voor de alom geprezen CD 'Arvo Pärt – Kanon Pokajanen'. Dit omvangrijke werk voerde Cappella Amsterdam op 4 november 2017 uit in de Broederkerk. De recensie van dat concert staat HIER.

Kaarten voor het concert op 2 maart kunnen besteld worden via http://www.stadsgehoorzaalkampen.nl/voorstellingen/cappella-amsterdam/

Meer informatie over het koor staat op www.cappellaamsterdam.nl