march 10 2017 002

KAMPEN – De Kamper kunstenaar Henk Jans exposeert in de weekenden van 19 en 20 mei, 26 en 27 mei en 2 en 3 juni, zijn schilderijen en pentekeningen in het historische pand ‘De Sigaar’ aan de Botermarkt 3 te Kampen.

Henk Jans kon het in de jaren tachtig van de vorige eeuw, tijdens zijn studie aan de Academie voor Beeldende kunsten in Kampen, niet zo vinden. Hij ervoer in zijn studierichting ‘Vrij Schilderen’ in plaats van de veronderstelde vrijheid toch een soort dwang om abstract te werken. Hij had daar weliswaar niets op tegen maar hij zocht iets wat hij toen nog geen naam kon geven: figuratief werken, zo nodig aangevuld met abstracte elementen.

Toen hij de opleiding verliet, volgde een zoektocht. Hij maakte fantasie- en landschappelijketaferelen in dummy’s en schilderde en tekende deze in oliepastel en olieverf. Hij merkte, dat er vaak een pad, stenen en onkruid achtige begroeiing te zien was. Hij vond dat in de werken in kleur een wandelaar, een reiziger te zien moest zijn en bedacht, omdat hij zelf zanger liedjesschrijver is, het silhouet van een man met een gitaar, die van de toeschouwer af, het beeld inloopt.

“Zo moest het zijn”, vertelt Henk Jans, “een tafereel dat onderweg zijn inhoudt; een tocht naar het onbekende, een zoeken naar, ja, naar wat? Het pad, metafoor voor levenspad, dat begrenzing aangeeft, maar ook richting. Je kunt er van afwijken, maar verdwaal niet en zorg dat je, als je wilt, weer terug kunt keren. Het steen, dat schijnbaar tijdloos, de eeuwen in zich draagt en vaste grond onder je voeten kan geven. Het onkruid, dat giftig en stekelig kan zijn, maar ook kleurig en fleurig en vlinders en insecten voedsel en een thuis biedt. Zij zijn metaforen voor het leven in zijn verschillende facetten, waarin een overweldigende stortvloed van informatie, zoals (fake)nieuws, politieke, religieuze en andere maatschappelijke opvattingen zich laat gelden. Ook in de kunst, waar alles zo’n beetje kan en eigenlijk geen taboes meer bestaan, opent zich een universum aan mogelijkheden. Hierin kan men wel eens verdwalen.”

Zo werd het thema gevonden: ‘The road The weed The stones’. Binnen dit door hemzelf gevonden kader maakt Henk Jans zijn werken. De opening van de expositie vindt plaats op zaterdag 19 mei om 15.00 uur. De opening wordt gedaan door cultuurcriticus drs Frank Huser. Achtergrondmuziek wordt verzorgd door Cees Silvis. Belangstellenden zijn van harte welkom.